Nieuws

Stadsbrug Kampen gaat Haags paleisraam verduisteren

15.12.2022
 
De Chinese Zaal in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag krijgt nieuwe gordijnen, naar ontwerp van Liesbeth Stinissen. Waar op de oorspronkelijke raambekleding een Chinese rivier te zien is, verbindt op de nieuwe de Nederlandse rivierdelta dagelijkse taferelen en architectonische iconen. En daaronder is de Stadsbrug in Kampen, naar ontwerp van architectenbureau ZJA. De gordijnen worden de komende maanden tentoongesteld in het Tilburgse TextielMuseum.
 
Hedendaags en monumentaal
ZJA realiseerde de stadsbrug in Kampen, die met een royale overspanning van 400 meter de monumentale kade met het stationsplein verbindt, in het jaar 2000. De heftorens refereren aan de torens in de historische binnenstad, de evenwichtswielen zijn verguld. Aan staalconstructies aan de buitenzijde van het betonnen brugdek zijn verlaagde voetgangerspaden gehangen. Op de uitstekende balkons in het midden van de brug kunnen wandelaars genieten van het weidse uitzicht over de rivier, de schepen en de stad.
 
Expositie TextielMuseum Tilburg
De gordijnen zijn nu te zien in de expositie ‘Koninklijk borduren – verhalen en vakmanschap’, en worden daarna opgehangen in de koninklijke residentie. Een hi-tech borduurmachine, honderd handwerkliefhebbers uit het hele land en koningin Maxima zelf hebben de patronen geborduurd. De tentoonstelling in het Tilburgse Textielmuseum is nog tot en met 29 mei 2023 te bezoeken.
 
TextielMuseum Tilburg, Goirkenstraat 96, 5046 GN Tilburg
Openingstijden: di.-vr. 10-17 u., za.-zo.12-17 u. www.textielmuseum.nl