Nieuws

ZJA wint aanbesteding fietsenstalling Leidseplein, Amsterdam

23.11.2017

ZJA Zwarts & Jansma Architecten heeft samen met Ballast Nedam Parking de aanbesteding gewonnen voor de fietsenstalling Leidseplein in Amsterdam. Het ontwerp van ZJA voor de ondergrondse fietsenstalling is gericht op het veilig, snel en comfortabel stallen van fietsen. Bovendien draagt goede verlichting en daglichttoetreding bij aan een grote mate van sociale veiligheid.

Gebruiksvriendelijke fietsenstalling
De inrichting van de fietsenstalling wordt gekenmerkt door rust en helderheid. Door de vorm, kleur en verlichting ontstaat een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke fietsenstalling. De aanleg van de fietsenstalling zorgt ervoor dat er geen fietsen bovengronds worden gestald waardoor op het plein meer ruimte vrijkomt voor voetgangers.

Heldere oriëntatie
De gemetselde wand van Blauw Jan, het kunstwerk met de bekende hagedissen op het Kleine-Gartmanplantsoen, loopt door in de fietsenstalling en begeleid de fietser naar beneden. De fietsenstalling heeft twee entrees; één voor voetgangers en één voor fietsers. De gemetselde wand verbindt beide entrees en zorgt ondergronds bovendien voor een heldere oriëntatie.

Als knipoog naar het kunstwerk Blauw Jan is de vloer van de fietsenstalling voorzien van hagedissen. Ze spelen een rol bij een heldere oriëntatie en begeleiden de fietser naar de uitgang aan het Leidseplein.

Herinrichting Leidseplein
De werkzaamheden op het Kleine-Gartmanplantsoen zijn onderdeel van de vernieuwing van het nabijgelegen Leidseplein dat autovrij gemaakt is. Door onder meer de verhuizing van de taxistandplaats naar de Leidsebrug en door de bouw van de ondergrondse fietsenstalling krijgen voetgangers hier straks alle ruimte.