Nieuws

Duurzaam spel voor de wijk

15.06.2022

Architectenbureau ZJA en Arttenders presenteerden onlangs 'Sidelingepark Het Spel’, als bijdrage aan de gebiedsontwikkeling Starrenburg-Kouwenhoek en het toekomstige sportcentrum. Met het spel kan Gemeente Rotterdam op basis van de opgehaalde informatie al spelenderwijs intern en met stakeholders aan slag, om haar integrale visie voor sportvoorzieningen in het Sidelingepark verder te ontwikkelen. De doos van het spel is gemaakt van restkarton, afkomstig van een bestaand ZJA project.

Maatschappelijke behoeften en ruimtelijke kansen

In het kader van een Ontwerpen Ontwikkelen opdracht voor Maatschappelijk Vastgoed in opdracht van de Gemeente Rotterdam onderzochten ZJA en Arttenders aan welke maatschappelijke behoeften en ruimtelijke kansen de toekomstige Sportvoorziening+ in het Sidelingepark in Overschie bij zou kunnen dragen. Samen met stakeholders zijn behoeften, wensen en kansen voor maatschappelijke functies in en rond het toekomstige sportcentrum in beeld gebracht. In aanvulling op de  gevraagde programmaonderdelen zijn er maar liefst 64 programmatische wensen en maatschappelijke waarden voor het gebied gevonden. Deze informatie is verwerkt in het spel. Samen met een aantal aanbevelingen vormt dit het startpunt voor de volgende fase.

Verschillende belangen in het spel

De gemeente kan het spel inzetten als gesprekstool tussen de verschillende stakeholders, en zo verschillende belangen en randvoorwaarden mee laten spelen in de afweging van ruimtelijke keuzes. Om uiteindelijk tot de beste combinatie van programma, ruimtelijke interventies en samenwerkingen in realisatie en exploitatie te komen, voor een zo compleet mogelijk aanbod in het Sidelingepark.

Schoonheid van hergebruikt karton

Ook het fysieke spel zelf is doordacht. De speldoos is handgemaakt uit restmateriaal van de Timeless Box. Karton dat ZJA sinds de oplevering in 2015 heeft bewaard, om op een dag te kunnen hergebruiken. Voor de aankleding van deze skybox in de Johan Cruijff ArenA werden 6000 platen golfkarton van 6mm dik plaat voor plaat met de laser-zaag gesneden, en met de hand op elkaar gelijmd tot een golvend geheel. Zo kan, door de combinatie van een verfijnd ontwerp, noest handwerk en uiterste concentratie, zelfs uit dit eenvoudige materiaal een geraffineerde schoonheid ontluiken.