Nieuws

Kay Oosterman nieuwe partner bij ZJA

06.02.2023
 
Kay Oosterman is toegetreden tot de directie van architectenbureau ZJA, waar hij als architect/partner werkt aan een breed scala aan projecten. “Kay orkestreert zijn projecten met het gemak van een concertmeester. Hij weet structuur aan te brengen in een veld dat zo subjectief is als architectuur, terwijl hij ondertussen een buitengewone creativiteit inbrengt en zorgt voor een excellent resultaat.” Aldus een naaste collega. Mooier kunnen wij het niet verwoorden.
 
Voorliefde voor techniek en esthetiek
Kay werkt sinds 2007 bij ZJA en is afgestudeerd in zowel bouwtechnologie als architectuur. Juist met die combinatie, en zijn vermogen om een heldere en zorgvuldige procesgang te combineren met liefde voor architectuur, is hij helemaal op zijn plek bij ZJA. Een bureau dat altijd zoekt naar de beste combinatie van techniek en esthetiek. En waar innovatieve technologieën, als parametrisch ontwerp, integraal deel uitmaken van het ontwerpproces.
 
Kay Oosterman: “In de architectuur moet je harde data gebruiken om gerichte keuzes te maken, maar anderzijds is het een creatieve zoektocht naar iets wat nog niet bestaat. Ik houd ervan om complexe opgaven, met behulp van innovatieve technologieën, te reduceren tot ogenschijnlijk simpele oplossingen. Om samen te leren en nieuwe dingen te ontdekken. Dat alle puzzelstukjes uiteindelijk perfect op hun plaats vallen. Met een mooi project, zoals bijvoorbeeld het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, als resultaat.”
 
Duurzame verbindingen
Van klimaatbestendigheid en circulaire economie tot gezondheid, welzijn en sociale waarden. Naast de welbekende uitvindersmentaliteit, zit ook duurzaamheid in het DNA van ZJA. Voortbouwend op het verleden, wil het bureau waarde creëren voor de toekomst.
 
Kay Oosterman: “Ik werk als projectarchitect graag aan heel verschillende projecten. Maar of het nu gaat om de kantoorlofts in Zwijndrecht, de renovatie van de Drieklimatenkas in de Amsterdamse Hortus, de nieuwe Gerrit Krolbrug in Groningen of het Lightrailsysteem in Zuid-Korea, ik ben altijd nieuwsgierig naar het verleden en benieuwd naar de toekomst. Wat is de impact op de wereld?
Waar, ook op het gebied van duurzaamheid, eerlijkheid en argumentatie de basis zijn van een goed ontwerp, moeten gebouwen naast functioneel ook mooi zijn. Mensen moeten zich zowel prettig in, als goed bij een gebouw voelen. Je mag er best je hart aan verliezen. Ook dat is duurzaamheid.”
 
Strategie voor de toekomst
Rein Jansma, Rob Torsing, Reinald Top, Ralph Kieft, Erik Smits en Kay Oosterman voeren nu samen de dagelijkse leiding over het bureau. In al die jaren meegegroeid met de ZJA-gedachte, kijkt Kay uit naar de toekomst: “Strategisch en out of the box denken, dat is echt mijn ding. Ik heb er dan ook erg veel zin in om me, samen met mijn bevlogen collega’s, te gaan richten op de verdere strategie en toekomst van het bureau.”