Parking garage for a city of bicycles

Approximately forty percent of all traffic in Amsterdam consists of cyclists. Sheer horror to imagine the chaos if all these people were moving around by car or by bus. Parking your bicycle in the inner city however is increasingly problematic. The days when you locked your bike in front of the store where you went shopping are over. The city continues to develop policies to keep streets and squares clear of parked bicycles and to offer parking facilities at more convenient locations. Together with Ballast Nedam, ZJA Zwarts & Jansma Architects secured the commission by the city of Amsterdam to design and build an underground bicycle parking beneath the Kleine-Gartmansplantsoen, right next to the Leidseplein.

Merged into the surroundings

The green is the original location for a public work of art that will be given a new appearance with the advent of the bicycle parking. The Blauw Jan (Blue John) by Hans van Houwelingen was revealed in 1994. On the grass, between the bushes and on the low brick walls stood forty true to life bronze reptiles: salamanders, lizards and iguanas. Symbols of supreme survival skills and resurrection and besides that beautiful dream creatures that enrich the city by day and night. The title ‘Blauw Jan’ refers to an inn located at the Kloveniersburgwal just around the corner during the 17th and 18th centuries that had a courtyard housing a veritable zoo where one could admire lions, emus, African and Asian birds and reptiles. The masonry of the bridge railing and the brick wall in the grass with the iguanas has become a leading visual element in the design of the bicycle parking. The entrance, built with the same bricks and the rear wall of the underground section connect the bicycle parking, artwork and the bridge crossing the Lijnbaansgracht.

Spacious and bright

The bicycle parking has wider footpaths and a higher ceiling (3.20 m) than most facilities for storing bicycles, and extra attention is given to the entry of daylight and the lighting of the footpaths, in order to produce a transparent and pleasant atmosphere. By directing the sight lines towards the wide exit and positioning the keeper’s office in the corner a clear overview and a feeling of safety is optimized. Along the longest wall at the back a perforated steel panel improves the acoustics of the bicycle parking.

The new underground guarded bicycle parking for 2000 bikes is clear, light and transparent by design, with the back wall in warm red masonry connecting it to the world above ground with the old brick bridge and the playful and mysterious artwork that embraces the bridge and the green square. Is it not reassuring to walk away from the square, knowing that forty bronze reptiles watch over the bicycles deep under the green?

Principal: Gemeente Amsterdam
Client: Ballast Nedam
Contractor: Ballast Nedam
Year: 2017 - current

Project: #1025