Aida Chalak

‘Het is een technisch vak, maar er komt ook veel creativiteit bij kijken, als je echt ontwerpt zoek je naar nieuwe invalshoeken. Die vrijheid vind ik heerlijk.

Aida komt uit een familie in Iran met veel medici. Wie na de middelbare school medicus wil worden kiest de chemisch-biologische richting. Verrassend genoeg waren Aida’s cijfers voor wis- en natuurkunde hoger, en zo kwam ze terecht bij de studie architectuur.  Dat beviel haar enorm goed.

Het is een technisch vak, maar er komt ook veel creativiteit bij kijken, als je echt ontwerpt zoek je naar nieuwe invalshoeken. Die vrijheid vond ik heerlijk.

Na haar bachelor ging ze werken bij een architectenbureau, maar bereidde zich ondertussen voor op het toelatingsexamen om een master te doen.

Voor een master is de drempel in Iran erg hoog en ik hield een optie open om naar Milaan te gaan en daar mijn master te doen. Uiteindelijk haalde ik het examen, als 18e en 14e en kon ik kiezen. Ik koos toch Milaan. Hele leerzame periode gehad, waar ik de kans kreeg te werken aan internationale competities.’

Via een Erasmus beurs kon ze een stage lopen, dat deed ze bij een architectenbureau in Rotterdam. Na een project met een ander bureau dat woningen ontwierp, solliciteerde ze bij ZJA.

‘Ik kende ZJA van een paar projecten die ik erg interssant vond en bewonderde, zoals Middelkerke. Dat is exact een jaar geleden. Nu werk ik aan Amsterdam CS en behalve dat het een enorm uitdagend en ingewikkeld project is, waardeer ik vooral het werken in het team. Dat er ruimte is voor vragen, voor alternatieven, voor creatieve vrijheid.

Niets doen is moeilijk voor haar, het liefst leert ze nieuwe dingen, studeert, schildert of maakt iets van hout of klei.