Anurag Bhattacharya

Mijn favoriete gebouwen om te ontwerpen zijn stadions en stations, vanwege de complexiteit en de grote verscheidenheid van mensen waarvoor je iets maakt.

In zijn familie wordt men vooral dokter en bankier, maar Anurags interesse werd al gauw getrokken door de architectuur, en dan vooral de onderzoekende en artistieke kant ervan. Het avontuur begon al snel toen hij na een bachelor in zijn geboortestad Jabalpu in India verder studeerde aan een universiteit in het Zuiden van India.

‘Daar bleek men heel andere ideeën te hebben over architectuur. Minder traditioneel en zakelijk dan in het Noorden. Ik vond het fantastisch te zien hoe ze veel meer in harmonie met de natuur probeerden te bouwen en bijvoorbeeld gebruik te maken van natuurlijk materiaal en groen in de huizen om ze zelfkoelend te maken.’

Tijdens een stage in Roemenië hoorde hij van de TU Delft en de programma’s die ze daar ontwikkelden op het gebied van duurzaamheid en parametrisch ontwerp. Niet lang daarna verkaste hij naar Delft, waar hij de vrijheid van denken en experimenteren waardeerde en een master deed in parametrisch ontwerp.

Hij voelt zich erg thuis bij ZJA, omdat hij geniet van de uitvindersmentaliteit die er heerst en de aanmoediging die er is voor nieuwe toepassingen van parametrisch ontwerpen.

‘Mijn favoriete gebouwen om te ontwerpen zijn stadions en stations, vanwege de complexiteit en de grote verscheidenheid van mensen waarvoor je iets maakt.’