Nieuws

Bruggen A11 en Startstation E-lijn genomineerd voor Staalbouwwedstrijd 2018

17.10.2018

Het door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Startstation E-lijn in Den Haag en de beweegbare bruggen in de nieuwe snelweg A11 over het Boudewijnkanaal in Brugge zijn genomineerd voor de Belgische Staalbouwwedstrijd 2018. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan inspirerende stalen bouwprojecten.

Beweegbare bruggen A11

Een van de meest indrukwekkende bouwwerken van de nieuwe A11 snelweg in West-Vlaanderen is de dubbele beweegbare brug over het Boudewijnkanaal. De bruggen zijn slank vormgegeven en onderdeel van het lange viaduct; één van de grootste bouwwerken van de A11. Het is tevens de eerste set beweegbare bruggen in een snelweg in België. De bruggen maken het voor zeeschepen mogelijk om de haven van Brugge te bereiken. Door de mechanische onderdelen zoveel mogelijk in de pijlers van de bruggen te integreren, de ballastkist onder de staart van de brug te hangen en de technische ruimtes in een kelder onder maaiveld te plaatsen, is het doorzicht onder de brug maximaal open gehouden. De brugvallen kragen ruim 50 meter uit vanaf de pijlers, de bovendekse vakwerkconstructies brengen de krachten over naar de ballastkisten en pijlers en markeren de passage van het Boudewijnkanaal voor de weggebruikers op de A11.

Startstation E-lijn

De blikvanger van het Startstation E-Lijn in Den Haag is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve, stalen luifel verbindt het nieuwe kolomvrije station met de hal van Den Haag Centraal. Met het slank vormgegeven startstation heeft Den Haag een herkenbaar en iconisch lightrailstation gekregen dat opvalt in de stedelijke omgeving. De voorheen somber ogende achterkant van Den Haag Centraal is door het nieuwe startstation getransformeerd tot een dynamische plek met een levendig plein dat reizigers naar Den Haag verwelkomt.

De winnaars worden op 8 november bekendgemaakt tijdens de Staalbouwdag in Affligem, België.