Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met WAN Award 2020

23.11.2020

De voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een WAN Award 2020 in de categorie ‘Mixed Use’. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects en heeft haar oorspronkelijke allure weer terug. De WAN Award, een internationale architectuurprijs, wordt jaarlijks uitgereikt door World Architecture News en geldt als een toonaangevende erkenning binnen de architectuur.

Monument in ere hersteld
Op het dak zijn twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld. Tegeltableaus bij de ingang werden opnieuw gemaakt op basis van oude foto’s en tekeningen. Om het als hedendaags kantoorgebouw levensvatbaar te maken, zijn alle verdiepingen volledig gestript, voorzien van nieuwe installaties en opnieuw ingedeeld. Hier bevinden zich nu kantoren, evenementenruimtes, vergaderruimtes, flexibele werkplekken en horeca. De grootste ingreep is de toevoeging van de High Light, een koepel van glas en staal op het dak die op een natuurlijke manier ligt ingebed in het rijkmonument. De High Light is een blikvanger, maar door haar terughoudende positie op het dak en de ruimtelijke, transparante constructie is deze ingetogen en eervol naar het rijksmonument. De associatie met een in facetten geslepen diamant legt de band met het verleden als centrum van de diamanthandel.

Multifunctioneel gebouw
In Capital C wordt een oud monument nieuw leven ingeblazen, juist door het te verrijken met een unieke mix van hedendaagse functies. In het ontwerp van ZJA voor de Diamantbeurs als Capital C was het uitgangspunt dat het een gebouw zou zijn waar samenwerking, ontmoeting en uitwisseling centraal zouden staan. Die functie van ontmoetingsplek brengt een breed scala aan disciplines samen: reclame, design, media, digitaal ontwerp, fotografie en kunst. Daarom zijn er niet alleen verschillende type kantoren en vergaderruimtes, maar ook een pop-up galerie in de monumentale hal, een café en restaurant. Bovendien diende het gebouw optimaal te zijn ontworpen op de aanwezigheid van kunst en design. Niet alleen vereiste dat tentoonstellingsruimtes, maar het zijn vooral een twintigtal opdrachten aan kunstenaars en designers die integraal onderdeel van het ontwerp zijn.

Opnieuw een ontmoetingsplek
De Diamantbeurs vormde tot halverwege de 20ste eeuw het levendige centrum van de internationale handel in diamanten. De beurszaal in het gebouw was een ontmoetingsplaats voor mensen en markten, goederen en ideeën. In het gebouw waren vergaderruimtes, kantoren, een restaurant, een kluis en zelfs een kapperszaak gevestigd. Die centrumfunctie van het gebouw ging verloren, maar als Capital C presenteert het gebouw zich opnieuw als ontmoetingsplek aan de stad en biedt in allerlei vormen nieuwe publieke ruimte. De Diamantbeurs is niet langer een gesloten kantoorgebouw, maar een naar de stad gericht centrum en opnieuw een essentieel onderdeel van Amsterdam.

ZJA in samenwerking met Heyligers design + project (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).

Gerelateerd

Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met Architecture Masterprize 2020

29.10.2020 De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met de Architecture Masterprize 2020, een Amerikaanse architectuurprijs.

Lees meer
Project

Evenementengebouw Silt, Middelkerke

Nieuwe ruimte voor de Vlaamse kust

Zowel wervend als integer is het in meerdere opzichten een aanwinst voor de Belgische kust: evenementengebouw Silt Middelkerke. Met veel…

Lees meer
Project

Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Parachute in het landschap

Een nieuw gebouw voor het Vrijheidsmuseum Het Westen van het land stond nog een gruwelijke Hongerwinter te wachten, maar met de Slag om…

Lees meer