Nieuws

German Design Award 2021 voor Diamantbeurs, Capital C Amsterdam

12.11.2020

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een German Design Award 2021, één van de meeste prestigieuze architectuur- en designprijzen. Het rijksmonument uit 1911 heeft na een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects haar oorspronkelijke grandeur weer terug. Als een diamant schittert op het dak de High Light, een moderne en karakteristieke koepel van staal en glas. Als Capital C herboren, maakt het rijksmonument weer essentieel onderdeel uit van Amsterdam als centrum van de creatieve industrie.

Monument verschijnt in volle glorie

Het ontwerp van ZJA voor de Diamantbeurs, Capital C realiseert een paar ingrijpende veranderingen aan het gebouw. Een groot en opmerkelijk monument dat in verval geraakt was verschijnt opnieuw in volle glorie. Op het dak zijn twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel in ere hersteld. Tegeltableaus werden opnieuw gemaakt op basis van oude tekeningen en foto’s en de ingang werd teruggebracht naar haar oorspronkelijke plaats. Het rijksmonument heeft haar sierlijke Art Nouveau contouren weer terug en op het dak schittert de High Light als een nieuw sieraad voor de stad.

Jury German Design Council

De vakjury van de German Design Council: “De glazen koepel die bijna het hele dakoppervlak beslaat, zorgt voor een spannend contrast met de historische architectuur van het bestaande gebouw en brengt het gebouw op een vrij spectaculaire manier in het heden.”

Nieuwe bekroning op het dak

De ruimtelijke koepel is zelfstanding en staat een stapje terug van de gevellijn en los van de klokkentoren. Daar waar de twee nagebouwde torens op het dak staan, zijn de ribben van de stalen constructie weggelaten en is een groen dakterras aangelegd. De High Light is een blikvanger, maar door haar terughoudende positie op het dak en de ruimtelijke, transparante constructie is deze ingetogen en eervol naar het rijksmonument. Historische en moderne architectuur lopen op een respectvolle wijze in elkaar over en vormen zo samen één natuurlijk geheel.

Nieuw leven voor een rijksmonument

In Capital C wordt een oud monument nieuw leven ingeblazen, juist door het te verrijken met een unieke mix van hedendaagse functies. In het ontwerp voor de Diamantbeurs als Capital C was het uitgangspunt dat het een gebouw zou zijn waar samenwerking, ontmoeting en uitwisseling centraal zouden staan. Bovendien diende het gebouw optimaal te zijn ontworpen op de aanwezigheid van kunst en design. Niet alleen vereiste dat tentoonstellingsruimtes, maar het zijn vooral zo’n twintig opdrachten aan kunstenaars en designers die een integraal onderdeel van het ontwerp zijn. De verschillende ruimtes die door kunstenaars zijn ingericht en de monumentale hal met kunstwerken maken deel uit van de verbinding die het project met de stad aangaat.

Naar binnen gekeerde façades en een drukke verkeersstroom typeerden de omgeving, maar met de ontwikkeling van Capital C is er veel veranderd. Van een niet-openbaar kantoorgebouw verandert de Diamantbeurs in Capital C; een naar de stad gericht centrum waar geschiedenis, architectuur, creativiteit en kunst samenkomen.

ZJA in samenwerking met Heyligers design + project (architecten), Zadelhoff B.V. and Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (constructeur), DCV Bouw (bouwkundig aannemer), Octatube (engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (interieurarchitect High Light), NewKantoor (aannemer afbouw), Peak Development (ontwikkel- en projectmanagement).

 

Gerelateerd

Project

Evenementengebouw Silt, Middelkerke

Nieuwe ruimte voor de Vlaamse kust

Zowel wervend als integer is het in meerdere opzichten een aanwinst voor de Belgische kust: evenementengebouw Silt Middelkerke. Met veel…

Lees meer
Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam wint prestigieuze MIPIM Award 2020

16.09.2020 De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, in Amsterdam is bekroond met de prestigieuze MIPIM Award 2020 voor ‘Best Refurbished…

Lees meer
Project

Hortus Botanicus, Amsterdam

De oude Hortus gered

De in 1993 geopende kas voor de Amsterdamse Hortus Botanicus is een van de vroegste grote projecten waarvoor architectenbureau ZJA het…

Lees meer
Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met Architecture Masterprize 2020

29.10.2020 De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met de Architecture Masterprize 2020, een Amerikaanse architectuurprijs.

Lees meer