Erik Smits

Het geeft me voldoening om te zien dat ieders bijdrage op een soepele en naadloze manier aansluit op die van anderen, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt terwijl we gezamenlijk de klus klaren.

Erik wist vrij snel dat hij architect wilde worden "De combinatie tussen het creƫren van kunst en maatschappelijke waarde spreekt mij daarin het meeste aan." Hij geniet van de rol van projectarchitect, hij vindt de meeste voldoening erin het ontwerpproces zo in te delen en aan te sturen dat de architectonische kwaliteit van het ontwerp erdoor gedragen wordt tot de laatste dag van de bouw.

"Als we aan een groot project bezig zijn, de deadline nadert, en het hele team moet het onderste uit de kan halen, krijg ik er een kick van als het lukt dat iedereen precies weet waarom ie aan het doen is wat ie doet. En dat ieders werk dat van de ander soepel aanvult, iedereen zich ook gewaardeerd voelt en we gezamenlijk de klus klaren. Dat succesvol combineren van al die perspectieven, ook die van externe partijen, vind ik het mooiste aan het ontwerpproces."

Als kind woonde hij met zijn ouders in het Midden-Oosten. "Met ZJA in het buitenland werken vind ik extra aantrekkelijk. De verhoudingen zijn anders, er is meer onvoorspelbaarheid. Soms is dat moeilijk, maar meestal vind ik het juist spannend als het allemaal onmogelijk lijkt."