Nieuws

Expositie het Nieuwe Instituut met bijdrage Moshé Zwarts

Toekomstbeelden uit het verleden

Nu de ruimtelijke inrichting van Nederland weer op de tekentafels van overheden en architecten ligt, blijken ideeën uit het verleden vaak verrassend actueel of nog steeds vooruitstrevend. Tot en met 2 juni is in het Nieuwe Instituut de expositie ‘Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën’ te zien. Bij het thema ‘Samen Leven’ is een fragment uit AVRO Service Salon uit 1987 te zien, waarin ZJA-oprichter Moshé Zwarts zijn futuristische licht laat schijnen over hoe we in 2050 zullen wonen en de vrijheid die technologie met zich meebrengt.

Ontspannen wonen in 2050

Moshé Zwarts (in AVRO Service Salon 1987): “Binnen het door ons ontworpen ‘ontspannen scenario’ zullen we in 2050 radicaal anders wonen en leven. Je kunt kiezen tussen hoogstedelijk wonen, met veel meer comfort dan nu, of naar een riante maar wat minder comfortabele woning op het platteland trekken. Technologie zal mensen een gigantische vrijheid geven. Zo lanceren wij bijvoorbeeld een Super Tele Transport System door de tot buizen opgeblazen kabels van de PTT, doen robots het huishouden en zijn er magneetbanen die je met je eigen auto moeiteloos van A naar Z vervoeren.”

Inspiratie voor een nieuwe visie op de inrichting van Nederland

Het scenario waar Moshé aan werkte maakte deel uit van de groots opgezette tentoonstelling ‘Nederland 2050’, die in 1987/88 in Amsterdam en Rotterdam te zien was. Toonaangevende ontwerpers in Nederland werkten daarvoor plannen uit binnen vier door de Universiteit van Amsterdam opgestelde toekomstscenario’s. Bijna veertig jaar later presenteert het Nieuwe Instituut in samenwerking met het College van Rijksadviseurs ‘Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën.’ 

Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën

Klimaatverandering, huisvesting, energietransitie en sociale rechtvaardigheid. We staan inmiddels voor grote maatschappelijke en ecologische uitdagingen die ons allemaal raken. Niet alleen overheden, maar ook architecten proberen daar een antwoord op te vinden. Met zowel nieuwe ontwerpvoorstellen als talloze voorbeelden uit de architectuurcollectie van het Nieuwe Instituut willen de samenstellers van de expositie de nodige inspiratie bieden voor een nieuwe visie op de inrichting van Nederland. Binnen vier actuele thema’s is er werk te zien van bekende architecten en stedenbouwkundigen, maar ook van ontwerpers die nog niet zo vaak een podium hebben gekregen. 

‘Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën’ is tot en met 2 juni te zien in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Zie voor voor meer informatie de website van het Nieuwe Instituut.

Gerelateerd

Nieuws

In memoriam Rein Jansma 1959-2023

Op 17 april 2023 overleed Rein Jansma, hij is 63 jaar geworden.

Lees meer
Nieuws

In memoriam Moshé Zwarts

13.12.2019

Lees meer