Nieuws

Ingebruikname Albert Cuypgarage, Amsterdam

23.05.2018

De door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Albert Cuypgarage in Amsterdam, onder het water van de Boerenwetering, is in gebruik genomen. Een uniek project; het is de eerste parkeergarage in Amsterdam die gebouwd is onder een bestaande gracht. Op deze manier wordt efficiënt gebruik gemaakt van de beperkte ruimte die beschikbaar is in De Pijp.

In de nieuwe Albert Cuypgarage is plek voor 600 auto's. Om de inrichting van de Ruysdaelkade zo min mogelijk te verstoren zijn ventilatievoorzieningen, vluchtwegen, de in- en uitrit en de hoofdentrees zo veel mogelijk geïntegreerd in het straatbeeld. Ook is er veel aandacht besteed aan de integratie van installaties in de parkeergarage. De wanden van de entrees zijn van glas, waardoor licht en lucht de parkeergarage kunnen binnendringen en de bezoeker zich makkelijk kan oriënteren.

De nieuwe Albert Cuypgarage kan een voorbeeld zijn voor andere steden waar bovengronds weinig ruimte is. Bovendien kan onder water bouwen in steden voor meerdere toepassingen worden gebruikt. Zo ontwierp ZJA samen met Strukton eerder al een opzienbarend plan voor een stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam; AMFORA. Het plan biedt naast ondergrondse parkeerplaatsen ook ruimtes voor sportfaciliteiten, winkels, bioscopen en andere recreatieve ruimtes.

De nieuwe Albert Cuypgarage is gebouwd door Max Bögl in opdracht van de Gemeente Amsterdam, stadsdeel zuid.

Foto: ABT