Project

Kantoorlofts PIER14

Technisch raffinement met maritiem karakter

In een bocht van de Oude Maas in Zwijndrecht, vlak buiten de Lindtsedijk, krijgt een industriegebied dat tot voor kort een betonfabriek huisvestte een nieuwe bestemming. Er wordt plaats gemaakt voor een grote variëteit aan bedrijven en kantoren, geschikt voor ondernemers die zich bezighouden met werken op en aan het water. PIER14 wordt een centrum van nautische bedrijvigheid. Van scheepsbouwers en reparateurs voor de binnenvaart en hun toeleveranciers tot aan kleine bedrijfjes die de watersport ondersteunen of gespecialiseerde diensten verlenen.

Bedrijventerrein PIER14

Het is een grote stap: van een afgesloten fabrieksterrein naar een levendig en toegankelijk gebied met bedrijvigheid, flanerende mensen, een nieuwe halte van de waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden, en een  café-restaurant met groot terras aan één van de drukste waterwegen van Nederland. Op de mooiste plek, aan de oever in de bocht van de rivier, verrijzen vier kantoorlofts die een nieuw gezicht geven aan het gebied.

Nautische kantoorlofts aan de waterkant

In opdracht van The Quay Vastgoed, FRED Developers en Zwijndrecht Maritime Centre leverde architectenbureau ZJA het ontwerp voor deze kantoorlofts , een groot en samenhangend gebaar aan de rivieroever. Om de locatie voor iedereen uitnodigend te maken heeft ZJA een verhoogd houten dek ontworpen, waarop de kantoorlofts komen. Daaronder is ruimte voor het parkeren van auto’s, fietsen en motoren, maar ook voor installaties. Zo ontstaat er een schitterend gelegen openbare ruimte met tuinelementen, plekken om te lunchen, een buitengym, en een groen en overzichtelijk voetgangersgebied. Een centrale corridor verbindt de oever aan de rest van het terrein en langs de waterkant is de verbinding met het aan de westpunt gelegen restaurant met kadeterras.

Flexibel, open en licht

De gebouwen zijn moderne en hoogwaardige werkomgevingen naar een loftmodel, met hoge plafonds en grote, open ruimten met minimale toepassing van kolommen. Zo wordt een flexibel gebruik en variabele onderverdeling mogelijk. De ligging op het zuiden en aan de rivier maakte het logisch te kiezen voor veel glas en vrij-hangende balkons met houten vloeren. De indeling van het gebouw berust op maximale gerichtheid op de rivier en het uitzicht.

Maritiem karakter

Als het gezicht van de nieuwe omgeving van PIER14, spreken de gebouwen een vormentaal die verwijst naar de nautische bedrijvigheid die er plaats vindt. De glanzende witte balkons met de glazen leuningen en ronde hoeken roepen hier aan het water, boven het houten dek, meteen associaties op met passagiersschepen en plezierjachten. Als tegenwicht, om contact te leggen met de omgeving vol industrie en bedrijvigheid, zijn er de grijze betonnen panelen met hun ruige patronen. In combinatie met de plezierige open omgeving rond de kantoren, met alle ruimte voor ontmoetingen en ontspanning, voorziet het ontwerp in zowel een functioneel als aansprekend beeld van de mogelijkheden binnen PIER14.

Hoogwaardige architectuur

Het ontwerp verenigt duurzaamheid en technisch raffinement met een vormgeving die voor gebruikers en bezoekers de omgeving optilt, letterlijk, - door het houten wandeldek- maar ook figuurlijk door de eenvoudige maar expressieve beeldelementen en materiaalkeuze die de geest en de sfeer van de omgeving uitdrukken. De hoogwaardige architectuur maakt plaats voor de openheid en schoonheid van de locatie en verbindt zo Zwijndrecht en nieuw ontwikkeld gebied voor iedereen. PIER14 krijgt het sprekende gezicht dat het verdient. 

Architect: ZJA
Opdrachtgever: The Quay Vastgoed, FRED Developers en Zwijndrecht Maritime Centre
Jaar: 2021 - lopend

Project: #1262

Gerelateerd

Project

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, Amsterdam

Een sprankelend Rijksmonument

Van oudsher is een beurs de ontmoetingsplaats van markten en mensen, goederen en ideeën en zo ontmoet de vernieuwde Diamantbeurs de stad.

Lees meer
Project

Shaded Dome

De Shaded Dome als idee

Wie afloopt op een Shaded Dome zou zich kunnen afvragen: is dit nou een tent of een gebouw? Bij het betreden en bestuderen ervan wordt…

Lees meer
Project

RTA headquarters Dubai

RTA headquarters, Dubai

The architectural office ZJA has won the competition for the design of the new headquarters of the Road & Transport Authority (RTA) in…

Lees meer
Project

Grotiusplaats, Den Haag

Poortgebouwen aan een nieuw plein

De Utrechtsebaan (de doorgetrokken snelweg A12) doorklieft Den Haag tussen het Centraal Stationsgebied en het Beatrixkwartier. In het…

Lees meer