De bijzondere, ondergrondse parkeergarage Kustwerk Katwijk is ingepast in een ‘dijk-in-duin-waterkering’ die ervoor zorgt dat het hele centrum van het dorp binnendijks komt te liggen. De parkeergarage ligt ondergronds achter de nieuwe dijk en wordt geheel aan het zicht onttrokken door een natuurlijk duinlandschap. Zo blijft Katwijk beschermd tegen de zee en is er voor het toerisme en recreatie voldoende plaats voor parkeren direct aan de kust.

In opdracht van de gemeente Katwijk heeft RoyalHaskoningDHV een architectonisch ontwerp opgesteld en vertaald in een beeldkwaliteitsplan. Op basis van het beeldkwaliteitsplan heeft Ballast Nedam in samenwerking met ZJA Zwarts & Jansma Architecten, het integrale ontwerp (architectonisch, functioneel, constructief en installatie) van de ondergrondse parkeergarage opgesteld ten behoeve van de realisatie. Hierbij is vooral gelet op de zorgvuldige inpassing en materialisatie van de entrees in het duinlandschap, één van de belangrijkste uitgangspunten van het beeldkwaliteitsplan en de openbare ruimte ontworpen door OKRA landschapsarchitecten.

In het beeldkwaliteitsplan wordt de ondergrondse parkeergarage beschouwd als een volwaardige openbare ruimte met een hoogwaardige afwerking met gebruik van kleur en iconen die de oriëntatie van de gebruiker versterkt. ZJA heeft hier invulling aangegeven door het ontwerp van de huisstijl zo consequent mogelijk door te voeren en de toepassing van de iconen en het kleurenschema naar een hoger plan te tillen. Door de toepassing van licht, kleur en de eerder genoemde iconen wordt ervoor gezorgd dat de bezoeker op een logische, natuurlijke wijze zijn weg vindt van de parkeergarage naar het centrum van Katwijk of het strand en vice versa.

In het bovenliggende duinlandschap verbindt een netwerk van paden de vijf entrees van de parkeergarage met het dorp en de stad. De 500 meter lange, rechthoekige parkeergarage biedt plaats aan 663 auto’s en heeft aan beide kopse zijden zijn in- en uitritten. 

Winnaar: German Design Award 2017, IPI Award of Excellence 2017, Beste gebouw van Nederlands 2016, Prix d'Excellence 2016 Nederland, WAN Infrastructure Award 2016, Falco Award 2015, Rijnlandse Architectuur Prijs 2015.

Nominaties: Gouden Piramde 2015, Agemaprijs 2015, Mies van der Rohe Award 2017, Schreuderprijs 2017.

Klant: Gemeente Katwijk
Opdrachtgever: Ballast Nedam
Architectonisch ontwerp + beeldkwaliteitsplan: Royal HaskoningDHV
Integrale ontwerp (architectonisch, functioneel, constructief en installatie): Ballast Nedam + ZJA Zwarts & Jansma Architecten
Landschapsarchitect: OKRA Landschapsarchitecten
Jaar: 2015

Project: #778

Copyright foto's: Raoul Suermondt en Dirk Verwoerd.