Nieuws

Laatste werkzaamheden pompstation Schijn, Antwerpen

13.06.2018

Aan de rivier het Groot Schijn in Antwerpen wordt in opdracht van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel het nieuwe pompstation Schijn gebouwd, als onderdeel van de voorbereidende werken aan de Oosterweelverbinding. Het pompstation zorgt voor de afvoer van overtollig water vanuit de Schijnvallei naar het Albertkanaal. Uniek is het grote kijkvenster in het pompstation dat ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontwierp waardoor de migratie van vissen kan worden gevolgd.

Bij de aanleg van de Oosterweelverbinding wordt de Antwerpse Ring hier in de diepte gelegd waardoor het viaduct van Merksem kan verdwijnen. Om de omgeving klaar te maken voor deze werken werd de rivier het Groot Schijn verlegd en voorzien van een nieuw pompstation; een groot vijzelgemaal dat bovendien is uitgerust met stormpompen. Het pompstation Schijn beschikt over visvriendelijke vijzels met special pijpen, zodat opgepompte vissen op een veilige manier kunnen migreren.

Het gebouw is centraal gelegen in het nieuwe groengebied in Deurne, tussen het Groot Schijn en de Ten Eekhovelei, en zal ’s avonds sfeervol worden aangelicht. Om het pompstation heen is een doorschijnende tweede huid gemaakt van cortenstaal. Deze architectonische schil zorgt ervoor dat het gebouw, het hekwerk, de onderhoudsbordessen, de toegangspoorten en de verlichting worden samengebracht tot één geheel.

Komende zomer zullen alle werkzaamheden aan het pompstation zijn afgerond.