Nieuws

N206 ir. G Tjalmaweg genomineerd voor AR Public Awards!

De N206 ir. G Tjalmaweg is een van de 15 projecten op de shortlist van de prestigieuze, internationale AR Public Awards! Architectenbureau ZJA en BoschSlabbers Landschapsarchitecten maakten het ontwerp van deze bijzondere nieuwe en groene verbinding tussen Katwijk en Leiden. De winnaars worden volgende maand bekend gemaakt.

Reinald Top (architect-partner ZJA): “Wij zijn heel trots op de nominatie van de N206 ir. G Tjalmaweg voor de AR Public Awards. Een voorbeeld van een vooruitstrevende en integrale aanpak van infrastructuur. ZJA en BoschSlabbers ontwierpen een nieuwe groene verbinding, waar niet alleen het rijden een groene belevenis wordt maar het ook goed toeven is in de parkzones naast de weg en de publieke ruimte onder de Torenvlietbrug. Verbetering van het wegennet en publieke ruimte, verbinding en vergroening, gaan bij dit bijzondere project dan ook hand in hand.

Groene snelweg met Romeins verleden

Waar ooit de Romeinse Limes liep, schittert sinds 2023 de N206 ir. G. Tjalmaweg. De vernieuwde snelweg van de provincie Zuid-Holland is onderdeel van het project RijnlandRoute en verbindt Leiden met Katwijk. Het project omvat niet alleen een verbeterde verbinding voor het verkeer, maar vergroot ook de leefbaarheid van de omgeving.

Verbinding, vergroening en verduurzaming

Verbinding, vergroening en verduurzaming staan centraal in het ontwerp. De snelweg is verbreedt en verdiept aangelegd, en zorgvuldig geïntegreerd in het omringende landschap. Door de verzonken ligging verbindt de weg op visuele wijze de werelden aan weerszijden, die zijn getransformeerd tot een groen park met speeltuinen en een fietssnelweg.

En door opgravingen en een gereconstrueerd Romeins weggedeelte in het project te integreren, is er ook een zichtbare link met het UNESCO-erfgoed gelegd. Daarnaast zijn er twee nieuwe viaducten gebouwd en is er onder de Torenvlietbrug een aangename verblijfsplek gecreëerd.

Landschapsarchitectuur

Stijn Koole (landschapsarchitect - partner BoschSlabbers): "Bijzonder aan de inpassing van de N206 is dat er maximaal is ingezet op de ruimtelijke kwaliteit van zowel het landschap als de kunstwerken. De weg is daarbij ondergeschikt aan het landschap. Terwijl de weg de verkeersdrukte verlicht en de bereikbaarheid van de regio verbetert, doet hij dit met respect voor het verleden. De groene parkstroken, de verblijfsplekken onder de Torenvlietbrug en de zichtbare overblijfselen van de Limes bieden niet alleen een betere leefbaarheid, maar ook een eerbetoon aan het Romeinse erfgoed."

Duurzame en groene autoweg

Voor het hele project is gebruik gemaakt van circulaire materialen en is het betongebruik geminimaliseerd. Op de lamellen wanden van de verdiepte snelweg zullen circa 38.000 klimplanten voor doorlopend groen zorgen, en daarmee de biodiversiteit bevorderen. Eenmaal volgroeid wordt het rijden over deze bijzondere snelweg een groene belevenis op zich.

Over de AR Public Awards

De AR Public Awards zijn prijzen voor publieke ruimte, geïnitieerd door het gerenommeerde tijdschrift The Architectural Review. De juryleden van dit jaar stelden een shortlist samen van projecten die niet alleen uitmuntend architectonisch ontwerp en landschapsontwerp op de plek zelf laten zien, maar ook een bredere interactie aangaan met de omgeving. De winnaars worden volgende maand bekend gemaakt.

Gerelateerd

Expertise

Duurzaamheid

Een integrale visie en meetbare uitkomst

Ruimte op aarde is uiterst waardevol, en eindig. We stellen dan ook steeds meer, intensievere en complexere eisen aan het gebruik ervan.

Lees meer
Project

N206 Tjalmaweg, Katwijk - Leiden

Groene weg met Romeins verleden

Van Leiden naar de kust, tussen het open landschap van de voormalige vliegbasis Valkenburg en Katwijk, ligt de provinciale weg N206. Als…

Lees meer
Nieuws

N206 ir. G. Tjalmaweg (RijnlandRoute) op shortlist Rijnlandse Architectuur Prijs

De N206 ir. G. Tjalmaweg, ontworpen door architectenbureau ZJA en BoschSlabbers landschapsarchitecten, staat op de shortlist van de…

Lees meer
Nieuws

N206 ir. G. Tjalmaweg genomineerd voor Rijnlandse Architectuur Prijs

Het asfalt is amper uitgehard en nu al maakt het ontwerp van de N206 ir. G. Tjalmaweg kans op een prestigieuze prijs! De vernieuwde…

Lees meer