Nieuws

N206 ir. G. Tjalmaweg genomineerd voor Rijnlandse Architectuur Prijs

Het asfalt is amper uitgehard en nu al maakt het ontwerp van de N206 ir. G. Tjalmaweg kans op een prestigieuze prijs! De vernieuwde provinciale weg tussen Leiden en Katwijk staat op de longlist van de Rijnlandse Architectuur Prijs. Architectenbureau ZJA werkte samen met BoschSlabbers Landschapsarchitecten aan het ontwerp van de Tjalmaweg.

.

Ode aan het Romeinse verleden

Naast een verbeterde verbinding, brengt de Tjalmaweg ook een ode aan het Romeinse verleden en spelen vergroening en verbinding een prominente rol in het ontwerp. Met uiterste zorgvuldigheid hebben wij niet alleen de weg vormgegeven, maar door de verdiepte ligging zijn ook de werelden naast de weg visueel met elkaar verbonden en ingericht als aangename verblijfsplekken. We zijn er dan ook ontzettend trots op dat het project is genomineerd voor de Rijnlandse Architectuur Prijs.

Roland Schagen-van Luit, architect ZJA

Nieuwe verbindingsweg als onderdeel van hoogwaardig ontwikkeld landschap

Op 6 mei 2023 is de Tjalmaweg officieel geopend. Met het bijzondere ontwerp voegt de vernieuwde Tjalmaweg een uniek stukje groene weg aan het Nederlandse wegennetwerk toe. De wanden van de verdiepte weg zijn bekleed met houten lamellen, waar 38.000 klim- en hangplanten tegenaan groeien. Daarmee zal de weg een natuurlijke groene uitstraling krijgen en de biodiversiteit worden bevorderd. Naast de weg is een brede parkstrook met verschillende groene verblijfsplekken en een grote diversiteit aan plantensoorten ingericht. Ook onder de Torenvlietbrug is een aangename verblijfsruimte ontworpen.

Kustwerk Katwijk winnaar eerste editie

In 2015 won ons project Kustwerk Katwijk, waar ZJA samen met Ballast Nedam, Royal HaskoningDHV en OKRA Landschapsarchitecten aan werkte, de eerste editie van de Rijnlandse Architectuurprijs. De tweejaarlijkse prijs is in het leven is geroepen om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren.

Jury Rijnlandse Architectuur Prijs

De komende maand zal de jury zich buigen over de selectie van de 25 genomineerden van dit jaar, om op 6 september de shortlist bekend te maken. Daarna kunnen bewoners uit de regio hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp via de website van het RAP. Op 11 oktober zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Gerelateerd

Project

N206 Tjalmaweg, Katwijk - Leiden

Groene weg met Romeins verleden

Van Leiden naar de kust, tussen het open landschap van de voormalige vliegbasis Valkenburg en Katwijk, ligt de provinciale weg N206. Als…

Lees meer
Nieuws

N206 ir. G. Tjalmaweg (RijnlandRoute) op shortlist Rijnlandse Architectuur Prijs

De N206 ir. G. Tjalmaweg, ontworpen door architectenbureau ZJA en BoschSlabbers landschapsarchitecten, staat op de shortlist van de…

Lees meer
Nieuws

Tjalmaweg officieel geopend

Afgelopen zaterdag is de vernieuwde Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk officieel geopend. Na de openingshandeling konden bewoners en…

Lees meer