Nieuws

Nieuwe brug in Wijnegem opgeleverd

Op vrijdagavond 21 juni reden de eerste automobilisten over de nieuwe brug in Wijnegem. De oude betonnen brug heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe stalen brug voor automobilisten en ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan een aparte brug voor fietsers en voetgangers. ZJA tekende het ontwerp van beide bruggen. De nieuwe bruggen maken deel uit van het overkoepelende project om het Albertkanaal als belangrijke transportader te versterken.

Roland Schagen-van Luit (architect bij ZJA): Met een lengte van 118 meter is de nieuwe autobrug in Wijnegem een markant herkenningspunt in de omgeving. ZJA ontwierp een witte stalen brug met een horizontale gedaante en bescheiden hoogte om het vrije zicht zo min mogelijk te belemmeren. De V-vormige steunpunten geven een optimale openheid en langs het kanaal is er ruimte voor fietspaden en een autoweg. De getrapt aangelegde aanlandingen worden beplant, voor een vriendelijke overgang naar de landelijke omgeving. Aan de aparte nieuwe fiets- en voetgangersbrug wordt momenteel hard gewerkt.”

Geslaagde brugbelasting

Na de geslaagde brugbelasting op 12 juni, waarbij de autobrug grondig getest werd door 20 vrachtwagens die hun gewicht in verschillende opstellingen over de brug verdeelden, was de brug klaar voor opening. De wegbrug is voorzien van twee rijstroken en twee onderhoudspaden en is voorbehouden voor het openbaar vervoer, auto’s en vrachtwagens. 

Verbeterde omgeving

Verderop is een aparte fietsers- en voetgangersbrug in aanbouw. Met het verdwijnen van de oude zware betonnen brug, hebben de ontwerpers ook de kans aangegrepen om ruimte onder de brug te transformeren. Van een donkere onderwereld naar een lichtere, groenere en meer open omgeving.

Werkzaamheden aan aparte fietsers- en voetgangersbrug

Ook nu de autobrug open is gaat het werk aan de aparte fietsers- en voetgangersbrug een eindje verderop onverminderd door. Fietsers en voetgangers zullen over deze 175 meter lange tuikabelbrug het Albertkanaal volledig gescheiden van het gemotoriseerde verkeer over kunnen steken. Met een riant fietspad van vier meter breed, een drie meter breed voetpad, rustplatformen en een luwe helling is maximaal comfort garandeert. De lange en sierlijke brug zal met één voet elegant op het sluizencomplex steunen en naar verwachting in 2026 gereed zijn. Tot die tijd kunnen fietsers en voetgangers gebruik maken van een tijdelijke brug bij het nabijgelegen sluizencomplex.

Duurzaam transport en veiligheid

Ten behoeve van het scheepvaartverkeer als duurzaam alternatief voor goederenvervoer over de weg, is het Albertkanaal op cruciale plekken verbreed en zijn de bruggen verhoogd tot 9,10 meter. Jaarlijks wordt nu 40 miljoen ton goederen over het water getransporteerd, wat gelijk staat de lading van twee miljoen vrachtwagens. In het kader van het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal tekende ZJA al eerder het ontwerp van de nieuwe Theunisbrug, opgeleverd in 2022. 

Inmiddels is deze brug een herkenbaar element in het stadslandschap van Antwerpen geworden. En ook hier is, in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten, ruim aandacht besteed aan het maken van een aangename wereld onder de brug. 

Fietsbruggen Tessenderlo en IJzerlaan

Ook tekende ZJA de voetgangers-en fietsbruggen in Tessenderlo (2020), en IJzerlaan, die met hun opvallende gedaantes inmiddels niet meer weg te denken zijn uit de omgeving.

Gerelateerd

Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Innovatief transportsysteem verbetert publieke ruimte

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Project

Suikerbrug, Veurne

Ingenieus ingepaste nieuwe verbinding voor voetgangers en fietsers

Bescheiden van voorkomen en ingenieus ingepast in de beperkte ruimte. In het Belgische Veurne zal de fietsbrug naar ontwerp van…

Lees meer
Project

Theunisbrug, Merksem

Een nieuwe Theunisbrug in Merksem - Deurne

Als je als een roofvogel boven Antwerpen kon hangen dan zou je de glinsterende Schelde zien die sloom slingerend vanuit het achterland…

Lees meer
Project

Sogneford brug, Noorwegen

Een immense drijvende brug

Architectenbureau ZJA ontwikkelde in samenwerking met Iv-Consult en de TU Delft het ontwerp voor een spectaculaire drijvende brug in…

Lees meer