Nieuws

Ode aan de baksteen

02-11-2022

Dagelijks lopen we er langs, maar we staan er zelden bij stil. Tijd voor de Amersfoortse Kunsthal KAdE om er een expositie aan te wijden. ‘BAKSTEEN | BRICK.’ Met bijdragen van meer dan vijftig internationale kunstenaars, architecten en ontwerpers is het een ode aan de schoonheid en zeggingskracht van dit bijzondere materiaal. De expositie is voortgezet in de gelijknamige catalogus, waarin ook een werk van architectenbureau ZJA is opgenomen.

Veelzijdige expressie

Baksteen is ogenschijnlijk een eenvoudig en bescheiden materiaal, maar tegelijkertijd veelzijdig en expressief. Met alle mogelijke variaties in vorm, grootte, kleur, textuur en metselverband zijn de uitdrukkingsmogelijkheden eindeloos, en kan een gemetselde gevel steeds weer een heel eigen gezicht krijgen. Zoals het ZJA-project ‘Sporthal Wethouder Verheij’ op het voormalige Oostergasfabriekterrein in Amsterdam, dat zijn bijzondere rode bakstenen gevel in een afwisselend metselverband verwijst naar de gebouwen uit het verleden.

Parametrisch ontwerp met baksteen

In aanloop naar dit project deed ZJA deed uitgebreid onderzoek naar hoe parametrisch ontwerp kan bijdragen aan het ontwerp van patronen of structuren in metselwerk. Het bureau schreef hiervoor specifieke software, die een grayscale afbeelding interpreteert als hoogtekaart, en dat kan vertalen in metselverband. De lasersnijder sneed als proef een aantal patronen uit in MDF. Een van de resultaten daarvan is te zien is in de catalogus ‘BAKSTEEN | BRICK.’

De expositie BAKSTEEN | BRICK is nog tot en met 8 januari te zien in Kunsthal KAdE, de Elleboogkerk en via een tour door Amersfoort langs nieuwe folly’s en bestaande panden.

 

 

 

Gerelateerd

Werkwijze projecten

Parametric Design for Brick Surfaces

Creating Brick Patterns

We are conducting research on how we can create brick walls with a pattern or structure in the brickwork.

Lees meer
Project

Sporthal Wethouder Verheij, Amsterdam

Een compacte sporthal

Lees meer