De herstructurering van de locatie van de voormalige Oostergasfabriek in Amsterdam maakt ruimte voor woningen, winkels, een muziekcentrum en een sporthal. Architectenbureau ZJA heeft in samenwerking met BAM utiliteitsbouw in een design & build opdracht een ontwerp gemaakt voor de sporthal.

Om het bebouwd oppervlak van de sporthal zo klein mogelijk te houden is gekozen voor een stapeling van functies, twee entrees die door een grote, centrale hal worden verbonden. De hal zorgt tevens voor de ontsluiting van alle functies in het gebouw. Op de begane grond bevinden zich multifunctionele ruimte, kantoren, horeca en een gymzaal (14m x 22m). De tweede verdieping bevat een grote sportzaal (30m x 48m) met bijbehorende kleed- en opslagruimten, de derde verdieping een tribune. Deze heldere organisatie beperkt de hoeveelheid verkeersruimte tot een minimum.

Overdag wordt het sportcentrum gebruikt door scholieren uit de buurt. De grote hal kan dan in drieën worden ingedeeld met optrekbare scheidingswanden. In de avonduren en in het weekend worden in de zaal diverse sporten beoefend; de zaal is geschikt voor onder andere volleybal, zaalvoetbal, basketbal, handbal, korfbal, turnen en badminton.

De gevel is opgebouwd uit metselwerk en refereert aan het industriële karakter van de Oostergasfabriek.
Kleinere elementen metselwerk die ten opzichte van elkaar verspringen breken het grote oppervlak van de gevels en brengen een menselijk maat in het ontwerp.

Verschillende metselverbanden versterken de gelaagdheid van de gevel.
De ingangen aan de noord- en zuidzijde zijn overdekt met een een grote overstek of luifel ontstaan door een uitsnede uit de façade, wat de gevel een transparante aanblik biedt. Van hieruit opent het gebouw zich naar de buitenwereld.

Opdrachtgever: Bam Utiliteitsbouw

project 0397

 

foto's: H.T.J. Bakker