Nieuws

Opening uitbreiding P3 Parkeergarage Schiphol

19.03.2019

Vandaag opent de aanbouw die aan de bestaande P3 Parkeergarage op Schiphol is toegevoegd waar ZJA Zwarts & Jansma Architecten in samenwerking met Ballast Nedam het ontwerp voor maakte. In het ontwerp zijn de aanbouw en de bestaande parkeergarage één geheel geworden en verenigd onder een wit dak met een opvallende luifel. De blikvanger van de P3 Parkeergarage is de gele opbouw van het trappenhuis die zorgt voor herkenbaarheid en passagiers als een baken bij aankomst en vertrek eenvoudig de weg wijst.

ZJA stelde het gemak en de beleving van de reiziger in het ontwerp centraal door in de vormgeving van de parkeergarage te streven naar een heldere en eenvoudige oriëntatie. Weinig verwarrende prikkels, doelmatige, korte looplijnen en goede zichtlijnen. In het ontwerp straalt alles helderheid, functionaliteit en gebruiksgemak uit om passagiers zoveel mogelijk een gevoel van rust, veiligheid en overzicht te geven.

De parkeergarage heeft een ingetogen architectuur dat zich kenmerkt als een groot, rechthoekig en zwevend volume met zowel een open plint als een open ruimte tussen de gevel en het dak, waardoor het gebouw minder massief lijkt en licht en ruimtelijke oogt. Een gevel van een wit stalen rooster om het gebouw heen werkt als een voile en speelt met het licht. Door de filterende werking van het gaas wordt het gebouw minder benadrukt.

Met in 2018 jaarlijks 71,1 miljoen passagiers is Schiphol één van de drukste vliegvelden van Europa. Ook in de komende jaren is de verwachting dat het aantal passagiers zal blijven stijgen. Daarmee neemt ook de vraag naar parkeerruimte op de luchthaven toe. Om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende parkeerplaatsen zijn voor reizigers, was een uitbreiding van de P3 parkeergarage op Schiphol voor Lang Parkeren nodig. ZJA is niet alleen verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van de aanbouw, maar ook voor dat van de P3 parkeergarage die in 2016 opende.