Nieuws

Opening vernieuwd Jaarbeursplein in Utrecht

13.09.2018

Op zaterdag 15 september wordt het vernieuwde Jaarbeursplein in Utrecht officieel geopend en ook de ondergrondse parkeergarage Croeselaan, een ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten, onder het plein is bijna klaar. Met de opening van het vernieuwde plein krijgt Utrecht een nieuwe dynamische ontmoetingsplek. Het Jaarbeursplein is niet alleen volledig vernieuwd, maar ook autovrij gemaakt. Wat voorheen de achterkant van het station was is nu ontwikkeld tot een nieuw levendig plein voor de stad Utrecht. De opening van het plein valt samen met de start van het Uitfeest.

Nieuw stadsplein

De nieuwe ondergrondse parkeergarage Croeselaan vervangt de parkeergarage die voorheen op het Jaarbeursplein stond. Hierdoor is bovengronds een prettig stadsplein ontstaan voor reizigers en bezoekers om te verblijven, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Bovendien is er straks op het vernieuwde Jaarbeursplein ruimte voor evenementen.

Ondergrondse parkeergarage Croeselaan

De wanden van de ondergrondse parkeergarage Croeselaan zijn rood en de kolommen rood-wit; de kleuren van Sint-Maarten, de beschermheilige van Utrecht, en het stadswapen van Utrecht. Goede verlichting, zoals doorgetrokken lichtlijnen bij de rijbanen, zorgen voor een overzichtelijke en ruimtelijke parkeergarage. Het glazen dak boven de vide bij de entree zorgt bovendien dat er veel daglicht kan binnen dringen in de parkeergarage.

Integraal ontwerp

Het vernieuwde Jaarbeursplein en de ondergrondse parkeergarage zijn een integraal ontwerp van ZJA, OKRA Landschapsarchitecten en Witteveen+Bos. OKRA Landschapsarchitecten maakte het ontwerp voor het nieuwe Jaarbeursplein. ZJA is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ondergrondse parkeergarage Croeselaan onder het Jaarbeursplein. De technische uitwerking en het integraal bouwmanagement werden uitgevoerd door Witteveen+Bos.

 

Gerelateerd