Nieuws

Parkeergarage Croeselaan onder Jaarbeursplein Utrecht geopend

16.10.2018

Op maandag 15 oktober is de ondergrondse parkeergarage Croeselaan onder het Jaarbeursplein in Utrecht in gebruik genomen. ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontwierp een ruimtelijke en overzichtelijke parkeergarage met veel aandacht voor goede verlichting en daglichttoetreding. Zo is een heldere en vriendelijk vormgegeven parkeergarage ontstaan waar mensen zich makkelijk kunnen oriënteren en zich prettig voelen.

Eenvoud en eenduidigheid

ZJA heeft in het ontwerp gekozen voor zoveel mogelijk daglichttoetreding bij de entrees, een logische markering en het gebruik van veel kleur. Via het glazen dak boven de vide bij de entree en de ronde trap dringt veel daglicht binnen in de parkeergarage. Daarnaast is veel aandacht besteed aan goede verlichting zoals doorgetrokken lichtlijnen boven de rijbanen. De wanden van de parkeergarage zijn rood, de parkeervakken geel en de plafonds wit. Bovendien zijn alle leidingen in het beton gestort en draagbalken geïntegreerd in de plafonds wat visueel een rustig beeld oplevert.

In het ontwerp koos ZJA voor speciaal vormgegeven witte kolommen die aan de boven-en onderkant breder zijn. Hierdoor zijn de kolommen op ooghoogte relatief smal. Doordat de kolommen bovendien voor de parkeervakken staan en niet er tussen vergroten zij de overzichtelijkheid en ruimtelijkheid van de parkeergarage.

Dynamische ontmoetingsplek

De nieuwe ondergrondse parkeergarage Croeselaan vervangt de parkeergarage die voorheen op het Jaarbeursplein stond. Doordat het Jaarbeursplein niet alleen volledig vernieuwd is, maar ook autovrij gemaakt is, is bovengronds een levendig stadsplein ontstaan. Met het vernieuwde Jaarbeursplein heeft Utrecht niet alleen een nieuw stadsplein gekregen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen verblijven, maar ook een plein met ruimte voor evenementen.

Integraal ontwerp

Het vernieuwde Jaarbeursplein en de ondergrondse parkeergarage Croeselaan zijn een integraal ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten, OKRA Landschapsarchitecten en Witteveen+Bos.

 

 

 

 

Gerelateerd

Project

Parkeergarage Croeselaan Jaarbeursplein, Utrecht

ZJA ontwierp een ruimtelijke en overzichtelijke parkeergarage met veel aandacht voor goede verlichting en daglichttoetreding. Zo is een…

Lees meer
Nieuws

Opening vernieuwd Jaarbeursplein in Utrecht

13.09.2018

Lees meer