Ervaren en zakelijke reizigers arriveren op een grote luchthaven in de hoop dat ze hun auto snel en makkelijk kunnen parkeren en op tijd bij de juiste balie in de juiste vertrekhal staan. Het is een klusje waarbij alles soepel moet gaan, waar afleiding uiterst ongewenst is en vergissingen moeten worden uitgesloten.

Het eerste gebouw

De P3 Parkeergarage die in 2016 opende op Schiphol biedt zes lagen parkeerruimte voor 2650 lang-parkeerders. Het gebouw werd ontworpen door ZJA Zwarts & Jansma Architecten in samenwerking met Ballast Nedam, met de visie dat alles eraan helderheid, functionaliteit en gebruiksgemak uitstraalde. Een enkele kleur (geel) wijst je met bakens en pictogrammen de weg. Het trappenhuis is het lichte en levendige centrum, waar alle gebruikers komen en gaan. De rest is sober uitgevoerd en afgewerkt. Om het gebouw zit vanaf de eerste verdieping een gevel van een stalen rooster dat als een voile werkt. Het gebouw lijkt te zweven en het volume van het gebouw wordt door de filterende werking van het gaas minder benadrukt.

Twee keer zo groot

In het gebruik bleek de garage zo goed te voldoen dat Schiphol de opdracht gaf om een aanbouw aan de parkeergarage toe te voegen. Ook de uitstraling van het geheel mocht ambitieuzer en uitgesprokener. In het nieuwe ontwerp van ZJA zijn de parkeergarage en de nieuwe aanbouw een geheel geworden, verenigd onder een wit dak met een opvallende luifel aan de entree-zijde. Van grote afstand is het herkenbaar door de opbouw van het trappenhuis met een helgeel rechthoekige verhoging. Het stalen gaas van de gevel is wit gespoten en verleent dit gebouw een opvallende huid, die van alle kanten met het licht speelt. Omdat het aan de rand van Schiphol ligt is het een zelfverzekerde blikvanger, uit alle richtingen.

De stijl van Schiphol

Juist in zulke immense parkeercomplexen is het zaak om de gebruiker zoveel mogelijk een gevoel van rust, veiligheid en overzicht te geven. Schiphol is vergeleken met andere luchthavens met een vergelijkbare capaciteit een compact geheel. Des te belangrijker is het dus de waarneming van de gebruiker zo helder, logisch en ontspannen mogelijk te laten zijn. Dat betekent weinig verwarrende prikkels, doelmatige, korte looplijnen, zichtlijnen met ondubbelzinnige bakens. En dat alles uiteraard in overeenstemming met de klassieke stijl waar Schiphol beroemd om is: elegante eenvoud, onmiddellijk herkenbare functionaliteit en harmonische verhoudingen.

Bij dag en nacht

Met dit vernieuwde, uitgebreide en stralende parkeercomplex krijgt Schiphol er een visitekaartje bij. Hier, in dit efficiënt en duurzaam gebouwde complex begint de Schiphol-ervaring van de reizigers, die er snel een prettige en overzichtelijke parkeerplek hebben, makkelijk de weg naar de vertrekhal vinden en ook in het donker bij terugkomst meteen vanuit de verte het lichtgevende gele baken boven alles zien uitsteken. Bovendien is het een duurzaam gebouw dat efficiënt gebouwd is en energie levert aan de luchthaven, dankzij de 6000 vierkante meter zonnepanelen die op het dak van het immense gebouw komen te liggen.

Klant: Schiphol Nederland
Opdrachtgever: Ballast Nedam
Jaar: 2019

Project: #790