Project

Parkeergarage en stadsplein Houtmarkt, Kortrijk

Van parkeerplaats tot uitnodigende publieke ruimte

Een ontwerp voor een functionele, overzichtelijke en veilige ondergrondse parkeergarage. Met versterking van de kwalteiten van de omgeving en ruimte voor een uitnodigende openbare ruimte bovengronds.

Groen stadsplein

Aan de rand het historische centrum van de West-Vlaamse stad Kortrijk liggen twee parken, het Begijnhofpark en het Stadspark en daartussen ligt de Houtmarkt, waar zich voorheen de auto’s verzamelden van de bezoekers aan de binnenstad en aan het zorgcentrum St Vincentius. De parkeergarage onder de Houtmarkt, die architectenbureau ZJA in samenwerking met SBE heeft ontworpen, brengt niet alleen zo’n 170 auto’s onder, maar gaf ook de kans een uitnodigend stadsplein aan te leggen.

Waar eerst een grauwe parkeerplaats was is nu een groen stadsplein. OKRA Landschapsarchitecten was verantwoordelijk voor de indeling van het plein en schiep met de wandelpaden, die in breedte variëren en glooiende lijnen volgen een plein dat prettig en ruimtelijk werkt.

Een met hout bekleed terrasgedeelte en de groene aanplant suggereren zelfs iets van een stadstuin. De looproutes over de Houtmarkt zijn zo aangelegd dat de meest bezochte locaties comfortabel en direct verbonden zijn.

De glazen paviljoens

Tussen de wuivende riet- en grashalmen staan op strategische plekken de twee transparante toegangspaviljoens. De een geeft toegang tot de garage en huisvest ook het openbare toilet, de ander fungeert alleen als uitgang en is de behuizing van vier ventilatieschachten.

De paviljoens zijn in belijning en verdeling zoveel mogelijk afgestemd op de omgeving. Maar ze vervullen niet alleen op minimalistische wijze een nuttige functie, ze zijn in hun verschijning en uitvoering ook uitgesproken visuele toevoegingen aan de Houtmarkt.

 

Ze verschaffen sfeer en een veilig gevoel door met veel licht het plein te beschijnen na zonsondergang. De blauwe lichtaccenten rond de inrit en de mat stalen profielen van de glazen paviljoenen geven samen een helder en eigentijds beeld.

En wie langs het paviljoen met de ventilatieschachten loopt zal misschien even twijfelen: uitdagend verchroomd en openlijk tentoon gesteld als ze zijn, zijn het wel machines? Het is boeiend ernaar te kijken en te zien hoe het licht en de weerspiegeling van de passanten erin spelen. Een moment dat hoort bij de lichte en open sfeer die op het plein is ontstaan.

Harmonie zonder strakheid

Het doel was om een autoluwe zone te scheppen aan het stadscentrum en toch het comfort van het aanreizen per auto te kunnen geven. De helder en functioneel ingerichte parkeergarage, de aan de zijkant van het plein ontworpen inrit en de speelse transparante paviljoenen zijn ingepast in het groene stadsplein.

De Houtmarkt is een open en harmonisch geheel geworden waar niet strakheid, maar groen, subtiele wijkende lijnen en transparante elementen een verblijfsomgeving scheppen die de twee stadsparken verbindt. Alles in het ontwerp is erop gericht zo comfortabel mogelijk gebruik te maken van een functionele, overzichtelijke en veilige parkeergarage. Maar wel zo, dat de kwaliteiten van de omgeving erdoor worden versterkt en de Houtmarkt als groen stadsplein een aanwinst voor de stad is.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Stad Kortrijk
Adviseur: SBE
Landschapsarchitect: OKRA Landschapsarchitecten
Jaar: 2016

Project: #727

Foto's: Kattoo Hillewaere

Gerelateerd

Project

Zuidasdok, Amsterdam

Waar de stad groeit en knelt

De ambitie voor het gebied rond Zuidas in Amsterdam was, zoals het echte stadsuitbreidingen betaamt, een gooi naar het hoogste: vanuit een…

Lees meer
Project

Evenementengebouw Silt, Middelkerke

Nieuwe ruimte voor de Vlaamse kust

Zowel wervend als integer is het in meerdere opzichten een aanwinst voor de Belgische kust: evenementengebouw Silt Middelkerke. Met veel…

Lees meer
Project

Oosterweelverbinding Rechteroever, Antwerpen

De Ring en de stad

Lees meer
Project

E11 ondergrondse parkeergarage, Abu Dhabi

Kleurrijke parkeergarage met gebogen gevels

De E11 ondergrondse parkeergarage in Abu Dhabi biedt niet alleen een oplossing voor de groeiende behoefte aan parkeermogelijkheden, maar…

Lees meer