Nieuws

Prinses Amaliaviaduct in gebruik genomen

19.11.2018

Op vrijdag 16 november is het door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Prinses Amaliaviaduct op de Maasvlakte 2 bij Rotterdam in gebruik genomen. Daarmee is de bereikbaarheid van de containerterminals op de Maasvlakte aanzienlijk verbeterd. In opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam maakte ZJA een ontwerp voor het Prinses Amaliaviaduct dat past in het bijzondere landschap van de Maasvlakte.

Doordat het containervervoer groeit en er steeds groter containerschepen komen, worden er meer containers tussen de verschillende terminals uitgewisseld in de haven van Rotterdam. Het nieuwe Prinses Amaliaviaduct zorgt voor een betere doorstroom op de Maasvlakteweg, zodat de containerterminals ook in de toekomst goed bereikbaar blijven.

De uitdaging voor ZJA lag enerzijds in het maken van een ontwerp voor het Prinses Amaliaviaduct dat bescheiden is in zowel vormgeving, materiaal als in kleur. Anderzijds moest het Prinses Amaliaviaduct aansluiten bij de vormgeving van de duinviaducten waaronder het reeds gerealiseerde Maximaviaduct. Essentieel onderdeel van het ontwerp is het contrast tussen de donkere wanden van de grondkeringen en de lichte uitstraling van de viaducten en de doorlopende randelementen.

Foto: Danny Cornelissen

Gerelateerd

Project

Maasvlakte 2, Rotterdam

Een nieuw extreem landschap

Nadat ze verder op zee zand hadden verzameld voeren de sleeper-hopperzuigers terug, zijn voor de kust bij Rotterdam gaan liggen en hebben…

Lees meer