Roxane Routhier-Audet

Zeker als je openbare opdrachten doet, zoals infrastructuur, kun je veel waarde toevoegen door aandacht te geven aan sociale, ecologische en culturele elementen.

Roxane groeide op in Quebec, Frans Canada en wilde haar interesse voor geschiedenis en kunst combineren met haar aanleg voor wis en natuurkunde. In haar studie bouwkunde richtte ze zich op het renoveren en hergebruik van historische gebouwen.

Na haar bachelor deed ze een stage bij ZJA, wat haar goed beviel en de inspiratie vormde voor haar master afstudeerproject, een combinatie van vernieuwend ontwerp en hergebruik van de Van Gent-hallen op Oostenburg in Amsterdam.

‘Ik voel me veel beter thuis bij de architectuur zoals die in Europa wordt beleefd. Het gaat meer om het vormgeven van een beter leven voor iedereen. Het zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Zeker als je openbare opdrachten doet, zoals infrastructuur, kun je veel waarde toevoegen door aandacht te geven aan sociale, ecologische en culturele elementen.’

Ze solliciteerde bij ZJA toen de corona pandemie uitbrak, maar omdat ze al mensen kende vond ze snel haar draai. Ze werkt het liefst in teams aan grote en ingewikkelde projecten, zoals Amsterdam Centraal waar technische, sociale en historische factoren meespelen.

In haar vrije tijd gaat ze graag op reis en maakt toertjes op haar racefiets. Maar breien en kleren naaien vindt ze ook erg leuk.