Nieuws

WAN Awards-nominatie voor Theunisbrug Merksem

23.08.2022

De Theunisbrug die Merksem met Deurne verbindt is genomineerd voor de WAN Awards 2022, een internationale architectuurprijs. Met zijn donkere pijlers, stralend witte opengewerkte torens en zorgvuldige detaillering is de nieuwe Theunisbrug een opvallende verschijning in het stedelijke landschap van Antwerpen, België. De brede fiets- en voetpaden hangen als balkons aan de buitenzijden van de brug, waardoor fietsers en voetgangers het mooiste uitzicht hebben. In opdracht van De Vlaamse Waterweg tekende architectenbureau ZJA, in samenwerking met Arcadis, Sweco en OKRA Landschapsarchitecten, voor het ontwerp van de nieuwe brug over het Albertkanaal, dat de belangrijkste waterweg van Vlaanderen is.

Grotere doorvaarthoogte en verbreding Albertkanaal

Om de capaciteit van de binnenvaart over het Albertkanaal te vergroten, wordt het kanaal op veel plaatsen gemoderniseerd. Bij Merksem is een bocht in het kanaal twee keer zo breed gemaakt en moest ook de doorvaarthoogte worden vergroot. En dat vereiste een geheel nieuwe brug. In het ontwerp zijn functionele randvoorwaarden en verfijnde esthetiek verenigd.

Prettig verblijven op en onder de brug

De nieuwe Theunisbrug is een stalen brug in drie delen, die voetgangers, fietsers, auto’s en trams als over een boulevard aangenaam en veilig naar de overkant loodst. Tussen de drie bruggen kan het daglicht vrijelijk spelen. Ook de kanaaloevers en de passage onder de brug kregen een metamorfose, met een veilige en aangename stedelijke verblijfsruimte als resultaat. Daarmee is de nieuwe Theunisbrug niet alleen een verbetering voor de scheepvaart, maar ook voor de gebruikers en omgeving. Een vloeiende verbinder en eyecatcher, én de toonzetter voor de verdere stedelijke (her)ontwikkeling van het gebied.

De winnaars van de WAN Awards 2022 worden op 16 en 17 november bekend gemaakt.

Gerelateerd

Project

Theunisbrug, Merksem - Deurne

Een nieuwe Theunisbrug in Merksem - Deurne

Lees meer
Nieuws

Theunisbrug Merksem bekroond met Architecture Masterprize 2022

De Theunisbrug die Merksem en Deurne verbindt is bekroond met de prestigieuze Architecture Masterprize 2022. In opdracht van De Vlaamse…

Lees meer
Nieuws

Inhuldiging nieuwe Theunisbrug Merksem-Deurne, Antwerpen

12.07.2021

Lees meer