Nieuws

ZJA ontwerpt nieuw OV-knooppunt in Haarlem

Architectenbureau ZJA, BoschSlabbers landschapsarchitecten en Sweco bundelen hun expertise voor het ontwerp van een nieuw OV-knooppunt in Haarlem aan de Schipholweg. Dit OV-knooppunt wordt meer dan een gewoon busstation en komt te liggen aan een nieuw stadsplein. Het krijgt een multifunctioneel karakter met een ondergrondse fietsenstalling en verschillende voorzieningen voor een aangename wachtervaring, inclusief een beschuttende overkapping. Een nieuwe voetgangerspassage verbindt Schalkwijk met de Slachthuisbuurt. 

Reinald Top, architect-partner bij ZJA: “Haarlem staat voor een uitdaging om ondanks haar toenemende groei bereikbaar en leefbaar te blijven. De benodigde transitie hiervoor - de zogenaamde mobiliteitstransitie - geeft voorrang aan schone vervoersmiddelen, die zo weinig mogelijk ruimte innemen. Er wordt hierbij minder gebruik gemaakt van de auto, doordat reizen binnen de stad zoveel mogelijk te voet of met de fiets worden afgelegd. Het OV-knooppunt is straks één van de drie voorzieningen in de stad die regionale verplaatsingen met (H)OV faciliteert en tegelijkertijd te voet verbonden is met de binnenstad”. 

Efficiënt en duurzaam reizen 

Het nieuwe OV-knooppunt aan de Schipholweg maakt niet alleen reizen aangenamer en efficiënter, maar stimuleert ook bewuste vervoerskeuzes. Bij dit knooppunt komen straks belangrijke busroutes samen, waaronder snelle verbindingen naar Schiphol, de Zuidas in Amsterdam, Hoofddorp en Zuid-Kennemerland. Naast het versterken van de lokale infrastructuur, draagt dit knooppunt ook bij aan de duurzame ambities  

Groei woningen en openbaar vervoer Haarlem

Haarlem groeit in populariteit als aantrekkelijke stad om te werken, wonen en verblijven. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, wil de gemeente Haarlem tegen 2030 maar liefst 10.000 nieuwe woningen bouwen. Rondom de Schipholweg en Europaweg worden momenteel 1.600 woningen in drie woongebouwen ontwikkeld.  

De groeiende vraag naar woningen gaat hand in hand met een toenemende behoefte aan efficiënt openbaar vervoer.  De verwachting is dat het openbaar vervoer in Haarlem tot 2040 met maar liefst 50% zal stijgen. Deze groei zal zich concentreren op drie locaties in de stad: op het Stationsplein in de binnenstad, de spoorzone Spaarnwoude/Oostpoort en het toekomstig OV-knooppunt in Haarlem Nieuw-Zuid.