Nieuws

ZJA werkt aan vernieuwing Drieklimatenkas Hortus Botanicus Amsterdam

16.10.2019

ZJA Zwarts & Jansma Architecten werkt aan de grootscheepse vernieuwing van de Drieklimatenkas van de Hortus Botanicus Amsterdam. De kas, een echte blikvanger in de tuin van de Hortus en in 1993 ontworpen door ZJA, biedt onderdak aan een unieke collectie planten. Na bijna 30 jaar is de kas toe aan een grootschalige renovatie. De destijds ultramoderne stalen constructie van de kas wordt gerenoveerd, de inrichting vernieuwd en de presentatie van de collectie verbeterd. ZJA is gevraagd het architectonisch ontwerp voor deze vernieuwing te maken. Technische innovatie en duurzaamheid staan daarbij voorop.

De Hortus Botanicus Amsterdam werd in 1638 opgericht en is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. Voor de Hortus Botanicus herbergt de Drieklimatenkas een unieke collectie van zo’n 2.500 plantensoorten. De kas is verdeeld in drie klimaatzones en biedt onderdak aan planten uit de subtropen, de tropen en de woestijn die van elkaar gescheiden zijn door glazen wanden. De hoofddraagconstructie is heel dun om voor optimale daglichtopbrengst in de kas te zorgen. In de kas kunnen bezoekers dwalen over donkere junglepaden of over een stalen loopbrug met een glazen vloer boven de kruinen van de bomen.

Na de grootschalige vernieuwing van de Drieklimatenkas zal regenwater hergebruikt kunnen worden. Daarnaast krijgt de kas geïsoleerde gevels en daken en wordt de kas voorzien van energiezuinige klimaatsystemen. Alles om de kas zo CO2 neutraal en energiezuinig te laten werken. Ook wordt de inrichting van de kas vernieuwd. Hiervoor wordt het tropische deel en het subtropische deel omgewisseld. Het thema subtropisch wordt toegespitst op de Kaaps collectie; één van de oudste en belangrijkste collecties van de Hortus. Door de wisseling komt deze collectie aan de zuidkant, de beste locatie met het juiste licht voor deze veeleisende planten. Het tropische deel krijgt juist meer ruimte en profiteert van de bestaande loopbrug, waardoor de gelaagdheid van het tropisch regenwoud en de soortenrijkdom in de tropen veel beter te zien zijn.

De opening van de vernieuwde Drieklimatenkas staat gepland voor 2023.

Foto's: Hortus Botanicus Amsterdam

 

Gerelateerd

Project

Hortus Botanicus, Amsterdam

De oude Hortus gered

De in 1993 geopende kas voor de Amsterdamse Hortus Botanicus is een van de vroegste grote projecten waarvoor architectenbureau ZJA het…

Lees meer