05.05.2023

Op zondag 7 mei is het Open Wervendag in België. Onder meer het bouwdok van de Scheldetunnel in Zeebrugge en de werf van het evenementengebouw in Middelkerke zijn dan opengesteld voor het publiek. In Middelkerke verrijzen in een rap tempo de contouren van dit nieuwe baken aan zee. Eind maart bezocht architectenbureau ZJA de bouw. De bureau-excursie leverde een mooie gedeelde ervaring, volop inspiratie en een aantal indrukwekkende beelden op.

Aida Chalak (junior architect ZJA): “Als architect kun je gemakkelijk verstrikt raken in het dagelijks werk van ontwerpen en plannen. De tijd nemen om een stapje terug te doen van kantoor, de wereld om ons heen verkennen en de projecten waar we aan werken in het echt zien, is cruciaal voor ons creatieve proces. Bovendien was de excursie naar Middelkerke een geweldige teambuilding ervaring. Een herinnering aan de kracht van het samenwerken, en hoe deel uitmaken van een hecht team ons kan helpen om te groeien. Zowel persoonlijk als professioneel.”

Baken aan de Vlaamse kust
Het iconische evenementengebouw wordt geïntegreerd in een vernieuwde zeewering en duinlandschap, dat de historische relatie van de badplaats met de zee herschrijft. Als lid van Bouwteam Nautilus tekende ZJA - in samenwerking met OZ, DELVA Landschapsarchitecten en Bureau Bouwtechniek - voor het ontwerp.

Nieuwe openbare ruimte
Het ontwerp versterkt niet alleen de zeedijk en maakt die autovrij, maar is ook onderdeel van een kwalitatief verbeterde openbare ruimte. De zeedijk en het Epernayplein zullen straks één geheel vormen. Naar verwachting wordt het project eind van dit jaar opgeleverd. We kijken ernaar uit!

Opdrachtgever evenementengebouw Middelkerke: Gemeente Middelkerke
Het Nautilus Consortium is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelaar Debuild, hoofdontwerpers ZJA (architectuur) en DELVA (landschapsarchitectuur), OZ (casino- en hotelontwerp) en Bureau Bouwtechniek (uitvoerend architect), aannemers Furnibo en Democo. Zij worden bijgestaan door experts van COBE, VK Engineering, Beersnielsen, Witteveen+Bos, Plantec, MINT en Sertius.