Nieuws

Erik Smits nieuwe partner bij ZJA

22.11.2022
 
Erik Smits is toegetreden tot de directie van architectenbureau ZJA, waar hij als architect-partner samen met Rein Jansma, Rob Torsing, Reinald Top en Ralph Kieft de dagelijkse leiding over het bureau voert. ‘Een bevlogen vakman die perfectionisme en realisme uitstekend weet te combineren, een baken van rust in de woelige vaarwateren van complexe projecten, uitgerust met een goede dosis humor en altijd oog voor het welzijn van zijn team.’ Dat zijn een paar zinnen die hem volgens onze medewerkers karakteriseren.
 
Kunst, techniek en functionaliteit
Van oudsher is ZJA een architectenbureau met een uitvindersmentaliteit, dat gebruik maakt van eigentijdse technologieën als computational design. Erik werd tijdens zijn studie aan de TU Delft gegrepen door een lezing van Moshé Zwarts, over constructie en esthetiek.
 
Erik Smits: ‘Architectuur is voor mij een combinatie tussen kunst, techniek en functionaliteit. Hoe gebouwen kunnen blijven staan, die krachtenwerking, dat aspect vond ik als kind al fascinerend.’ Meteen na zijn afstuderen in 2000 is Erik bij ZJA komen werken, en gedreven en toegewijd als hij is, daar nooit meer weggegaan.
 
Samen werken aan complexe opgaven
ZJA werkt aan complexe ontwerpopgaven in de publieke ruimte, en is gespecialiseerd in infrastructuur, openbaar vervoer, civiele kunstwerken en sport & leisure projecten.
 
Erik Smits: ‘Om als projectarchitect een ontwerpproces van een complexe opgave, zoals de monumentale Diamantbeurs en station Amsterdam Centraal in Amsterdam - en vooral de samenwerking daarbinnen - soepel te laten verlopen, dat is voor mij misschien wel de leukste uitdaging van mijn vak.'
 
Werken aan een duurzame leef- en werkomgeving
ZJA vervlecht actuele thema’s als leefbaarheid, klimaat, energie, circulariteit en technologie door een breed scala aan projecten. Naast het werken aan diverse projecten, was Erik intern verantwoordelijk voor de opzet en beheer van het kwaliteitssysteem en momenteel ontwikkelt hij zich verder op het gebied van HR.
 
Erik Smits: ‘Uiteindelijk zijn het mensen die het doen, en die ertoe doen. Je kunt altijd van elkaar blijven leren, en elkaar inspireren. Ook als partners van ZJA vullen we elkaar aan. Mijn focus zal nu wat meer verschuiven van werken ‘in het bedrijf’ naar werken ‘aan het bedrijf’. Ik kijk er enorm naar uit om daarmee aan de slag te gaan.’