Nieuws

Drie ZJA projecten genomineerd voor Nationale Staalprijs 2018

06.28.2018

Drie projecten waar ZJA Zwarts & Jansma Architecten het ontwerp voor maakte zijn genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2018. Zowel de Zandhazenbrug Muiderberg als ook de fiets- en voetgangersbrug Sittard-Geleen maken kans op de Nationale Staalprijs in de categorie ‘Infrastructuur’. Het Startstation E-lijn in Den Haag is genomineerd in de categorie ‘Utiliteitsbouw’. De winnaars worden in oktober bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag.

Zandhazenbrug Muiderberg

De nieuwe spoorbrug Muiderberg, de Zandhazenbrug, is de eerste spoorbrug die in S460 is uitgevoerd. De Zandhazenbrug is bovendien de langste spoorbrug van Nederland met een hoofdoverspanning van 250m. Tegelijkertijd was uit landschappelijk oogpunt een opzichtige brug onwenselijk. De ontwerpopgave was het realiseren van en ranke, slanke, luchtig ogende brug, waarvan de kleur en vormgeving niet te veel de aandacht zouden opeisen.

Fiets- en voetgangersbrug Sittard-Geleen

De fiets- en voetgangersbrug over het spoor Sittard-Maastricht ligt niet alleen stevig ingebed in het groene bermenlandschap, maar heeft tegelijkertijd een sierlijke vorm en subtiele details. De uitnodigende zandlopervorm en de gebogen borstwering, die bovendien in hoogte verloopt, vormen de basis van een bijzonder en uitdagend ontwerp.

Startstation E-lijn Den Haag

Het Startstation E-lijn in Den Haag is het vertrek- en eindstation van de lightrail-verbinding tussen Den Haag, Nootdrop, Pijnacker en Rotterdam. De grote blikvanger van het Startstation is het ensemble van de overkapping van de perrons, dat bestaat uit gebogen glas en staal en de stalen luifel die het Startstation met de hal van Den Haag Centraal verbindt.

Foto's: Dura Vermeer/Jorrit Schols, Jeroen Musch, Dutch Road Movies