Project

Joods Historisch Museum, Amsterdam

0287

Het Joods Historisch Museum nodigde architectenbureau ZJA uit om mee te doen aan een meervoudige opdracht voor de renovatie van het museum, met als ontwerpopgave de vraag: 'Hoe beweegt het publiek zich in de toekomst door het museum?'.

Het Joods Historisch Museum is gehuisvest in een viertal oude synagogen. Het complex is een Rijksmonument, maar vooral een monument voor de geschiedenis van de Joden van de zeventiende eeuw tot de tweede wereldoorlog. De gebouwen zelf hebben daardoor al een museale betekenis.

ZJA ontwikkelde een nieuw verkeerscirculatieplan, in combinatie met het naar de oorspronkelijke vorm terugbrengen van de twee grootste synagogen. Tussen deze synagogen ontstaat een grote vide waarin een nieuw trappenhuis en een bijzondere lift worden geplaatst. De lift is een zogenaamde ‘ronde plunjerlift’, waarvan de liftkooi kan draaien. Hierdoor kunnen veel stopplaatsen benut worden. De bezoeker is niet langer ‘verplicht’ een bepaalde route door het museum te nemen, maar kan zelf kiezen.

Ook veranderden ZJA de plaats van de hoofdentree naar de ‘Grote Synagoge’. Dit is een betere positie voor de entree dan de huidige en biedt bovendien de mogelijkheid de bezoeker direct bij binnenkomst zicht te geven op een van de grote synagogen: de wanden tussen entree en synagoge worden van glas gemaakt.

De grote raampartijen in de synagogen zijn eigenlijk ongeschikt voor een museum. ZJA loste het probleem van te veel licht op door deze te voorzien van ‘schakelbaar glas’ De ‘liquid crystals’ in dit glas kunnen voor geen, gedeeltelijke of totale verduistering zorgen.

Opdrachtgever: Joods Historisch Museum

Gerelateerd

Project

Vernieuwing Klimatenkas Hortus Botanicus, Amsterdam

De blikvanger van de Amsterdamse Hortus is begin jaren 90 ontworpen door architectenbureau ZJA, als een  eigentijdse constructie van staal…

Lees meer
Project

Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Parachute in het landschap

Temidden van de groene heuvels verrijst de imposante witte koepel van het nieuwe Vrijheidsmuseum Groesbeek. Het lijkt wel een reusachtige…

Lees meer
Project

Nederlands Paviljoen Wereldtentoonstelling Osaka

Geen gebouw, maar een plek Op een kunstmatig eiland voor de kust van het Japanse Osaka vindt in de zomer van 2025 een wereldtentoonstelling…

Lees meer
Project

Hortus Botanicus, Amsterdam

De oude Hortus gered

De in 1993 geopende kas voor de Amsterdamse Hortus Botanicus is een van de vroegste grote projecten waarvoor architectenbureau ZJA het…

Lees meer