Ruimte maken voor de kust

Evenementengebouw SILT, Middelkerke

De opgave voor een nieuw evenementengebouw in Middelkerke omvatte ook veel bredere doelen. Het ontwerp moest ook de zeedijk versterken, die autovrij maken en onderdeel uitmaken van een kwalitatief verbeterde openbare ruimte, waarin zeedijk en Epernayplein een geheel vormen. Dit is dan ook het uitgangspunt van het ontwerp dat architectenbureau ZJA maakte in samenwerking met OZ, DELVA Landschapsarchitecten en Bureau Bouwtechniek, als onderdeel van het Bouwteam Nautilus.

Bekijk hier het project

Nieuw leven op een nieuw plein

In het kader van de versterking van de zeewering werd beslist om de Zeedijk te Middelkerke aan de Vlaamse kust tussen Oostende en Nieuwpoort te verhogen en te versterken. Maar de lokale autoriteiten wilden ook een nieuw evenementengebouw op het Épernay-plein huisvesten – een casino, een multifunctionele zaal, een restaurant, een hotel en een ondergrondse parkeergarage.

Het duin komt uit in het centrum van de stad

Door de nieuwe zeedijk verder in zee uit te buigen en het Épernayplein richting het strand uit te breiden, ontstond ruimte voor een ambitieus ontwerp. De opening in de monotone lijn van de Zeedijk maakte plaats voor de uitbreiding van het Épernayplein en een hoge kunstmatige duin. De uitbreiding van het plein is aanzienlijk, waardoor de oppervlakte bijna verdriedubbelt. Daarboven is een prettige omgeving voor voetgangers gecreëerd, verrijkt met groen en waterpartijen en met zicht op zee en directe toegang tot het strand. Hier bevinden zich de polyvalente zaal, het restaurant en het casino binnen het kunstmatige duin.

Ze zijn verborgen maar hebben transparante muren aan de stadszijde en bieden elk een spectaculair uitzicht over het strand en de zee. Door de parkeergarage onder het complex te plaatsen ontstaat een aantrekkelijke, autoluwe openbare ruimte om te winkelen en te flaneren. Bovenop het in het duin verzonken locatiegebouw staat het strandhotel, een blikvanger die zowel vanuit Middelkerke als vanaf het strand van Oostende en Westende zichtbaar is. Het is het opvallende gezicht van het project en trekt mensen naar deze bijzondere locatie. Het hotel en de ‘landscraper’ eronder vormen een dualiteit.

Bestaande situatie (voorheen)

De openbare ruimte beperkte zich tot het Epernayplein en de zeedijk, die beide werden doorsneden door kruisend autoverkeer

Nieuwe situatie

Het nieuwe complex verbindt Epernayplein, dijk en daklandschap in een volledig autoluwe zone

Evenementenzaal

Opp. feestzaal: ca. 1500 m2

Gem. vrije hoogte: 8 m

Capaciteit: 1326 personen, uitbreidbaar tot 1786 personen

Opdeelbaar grote hal multifunctioneel

Terras over volle breedte

Logistiek via garage

Eigen lift naar maaiveld

De evenementenzaal zal super multi- functioneel gebruikt worden. De zaal is bedoeld voor tentoonstellingen, recepties, bedrijfspresentaties, modeshows, familiefeesten, bedrijfsfeesten, sportgala’s, banketten, bals, televisieopnames etc. Wij hebben een ruimte ontworpen die al die functies kan faciliteren.

De grote, vlakke vloer van minimaal 1.000 m2 zit op de verdieping onder het pleinniveau. Deze vloer sluit direct aan op de back-of-house van de evenementenzaal en de parking. Via deze parking kan de evenementenzaal bevoorraad worden. Ook is er een verbinding vanaf het Epernayplein. Een goederenlift geeft direct verbinding met de ruimten achter het toneel.

Gerelateerd

Project

Evenementengebouw SILT, Middelkerke

Nieuwe ruimte voor de Vlaamse kust

De opgave voor een nieuw evenementengebouw SILT in Middelkerke omvatte ook veel bredere doelen. Het ontwerp moest ook de zeedijk versterken

Lees meer
Nieuws

Bezoek: inspiratie aan de Belgische kust

Op zondag 7 mei is het Open Wervendag in België. Onder meer het bouwdok van de Scheldetunnel in Zeebrugge en de werf van het…

Lees meer