Project

Stadion voor voetbalclub ADO, Den Haag

Een Haags baken

Voor automobilisten die de stad Den Haag naderen is het sinds de zomer van 2007 een vertrouwd baken: het golvende silhouet van het ADO stadion met zijn robuuste, hoekige lichtmasten. Er gaat iets stoers en brutaals uit van de contouren van het stadion. Het licht weerspiegelt in de aluminium burcht, die durf en kracht uitstraalt. Dat wordt weer gerelativeerd door de grote glazen pui voor het atrium, de onderbreking in de lijn van het dak en de onregelmatig verdeelde ramen. Dat zijn juist uitnodigende en speelse elementen aan het thuis van de Haagse voetbalclub.

De beleving staat voorop

Met het vertrek uit het oude stadion in het Zuiderpark vreesde de fans natuurlijk een verlies aan sfeer. Daarom is in het ontwerp dat architectenbureau ZJA maakte voor het nieuwe stadion alles gericht op het vergroten van de beleving voor de bezoekers. Dat begint al in de centrale hal, waar de looproutes van bezoekers en spelers elkaar kruisen en direct zicht is op de klim van de kleedkamers naar het veld.

De ADO passage binnen in het stadion, waar eten en drinken gehaald kunnen worden en de fanshop zit, is extra breed gemaakt om zo uitnodigend en comfortabel mogelijk te zijn voor de supporters.

De 15 duizend stoelen hebben optimale zichtlijnen op het veld en de fans op de onderste rijen zitten op maar vier meter van het gras. In de hoeken van het stadion buigen de rijen stoelen mee, zodat er geen grote openingen in de menigte ontstaan en de bezoekers zich makkelijker één grote juichende familie voelen. Om die reden is ook de akoestiek van het stadion niet al te veel gedempt. Het is een klankkast. Zodra je binnenkomt golft het enthousiasme van de tribunes je tegemoet. Bovendien zit in het ADO stadion vrijwel iedereen droog als het regent, de overkapping volgt de buitenste lijn van de tribunes.

Een update was gewenst

Flexibiliteit in het ontwerpen is een belangrijke waarde in de architectuurvisie van ZJA. Als de wensen en de omstandigheden veranderen moeten aanpassingen kunnen worden gedaan zonder al te veel kosten, tijdverlies en verspilling van materiaal en energie. Toen het ADO stadion samen met de supportersvereniging van ADO manieren zocht om de sfeer in het stadion nog te versterken, schoof ZJA dus vanzelfsprekend aan.

Toen het stadion ontworpen werd was een obstakelvrije en vandaalbestendige buitenomgeving van groot belang. Inmiddels is de sfeer rondom de Nederlandse voetbalstadions verbeterd en een bezoek aan ADO is meer dan ooit een familie-uitje.

Awards
Winnaar Meeting Award beste evenementenlocatie 2015 van de regio west.

Architect: ZJA
Opdrachtgever ZJA: Ballast Nedam
Year: 2007

Project: #315

Gerelateerd

Project

De Vernieuwde Kuip, Rotterdam

Er wordt al lang over de toekomst van het Feyenoord stadion in Rotterdam gediscussieerd. Na de laatste renovatie en uitbreiding (naar…

Lees meer
Project

AFAS stadion AZ, Alkmaar

Een robuust voetbaltheater

Langs de A9, ten zuiden van Alkmaar staat het stadion van de voetbalclub AZ. Het in 2007 opgeleverde stadion is ontworpen door het…

Lees meer
Project

Dubai Sports Central, Dubai

Multifunctioneel stadion in de woestijn

Dubai Sports Central combineert voetbalvoorzieningen met luxueuze tuinen, winkels en appartementen, waarbij de architectuur samensmelt tot…

Lees meer
Project

Vernieuwd Thialf, Heerenveen

Meest duurzame schaatsstadion ter wereld

Voor Nederlanders is schaatsen niet alleen een sport; het is een gebeurtenis waar hun hart sneller van gaat kloppen. Schaatswedstrijden…

Lees meer