Project

De Vernieuwde Kuip, Rotterdam

Er wordt al lang over de toekomst van het Feyenoord stadion in Rotterdam gediscussieerd. Na de laatste renovatie en uitbreiding (naar ontwerp van het architectenbureau ZJA) in 1997 zijn er plannen de Kuip de moderniseren en plannen om een heel nieuw stadion te bouwen. In 2014 leverde ZJA een bijdrage aan de discussie met het ontwerp De Vernieuwde Kuip.

Ja, de Kuip moet meer capaciteit krijgen en de tribunes moeten vernieuwd en beter toegankelijk worden, maar alle modernisering zou gericht moeten zijn op het behoud van de unieke atmosfeer in het stadion, die ontstaat door de lichte stalen constructie en de intieme betrokkenheid bij het veld. De Kuip, als thuis van het legioen en de Feijenoord-supporters, moet zijn identiteit behouden.    

Groter en veelzijdiger

Behalve dat er ruim 7000 meer bezoekers een zitplaats kunnen krijgen, zijn de tribunes in dit ontwerp nu allemaal aangepast aan de kwaliteitseisen van de FIFA, die bepalen wat de optimale zichthoek en de invloed van zicht-belemmerende obstakels dient te zijn. Dat is een verbetering voor ongeveer een-zesde van de zitplaatsen. Deze verbetering wordt eenvoudig bereikt door het speelveld met iets meer dan anderhalve meter te verlagen.

Een modern stadion heeft ook kantoren, verschillende soorten horeca, lounges en skyboxen nodig. Buiten wedstrijden-dagen is het stadion een multifunctionele locatie. Denk aan congressen, zakelijke bijeenkomsten, concerten en andere evenementen. Vandaar dat in dit ontwerp van ZJA twee gebouwen aan weerszijden van het stadion, plus een promenade rondom het stadion ter hoogte van de tweede ring zijn bedacht, die in totaal 50.000 vierkante meter toevoegen voor zulk gebruik.

De promenade functioneert als een horeca-plein, de extra lounges en skyboxen zijn verbonden aan de tribunes in de eerste ring. De twee gebouwen hebben drie verdiepingen en zijn inwendig aangesloten op de bestaande structuur, maar bieden ook nieuwe terrassen.

Het nieuwe dak

Het ontwerp voor de Vernieuwe Kuip heeft een alles verbindend nieuw dak, opgetrokken uit een lichte stalen constructie. De vorm is simpel en verstoort de herkenbare facade van de Kuip niet. Het is een overkapping die bestaat uit luchtkussens van ETFE-folie, gemaakt van meerdere lagen, waar lucht tussen geblazen wordt. Het is een licht dak, dat isoleert en gemakkelijk te openen en te sluiten is. Er zijn voor dit dak weinig kolommen nodig die verkeer en zicht belemmeren. De luchtkussens kunnen door hun verschillende lagen uiteenlopende functies vervullen, zoals sneeuwbelasting voorkomen door gevuld te worden met warmere lucht of door bekleed te zijn met zonnecellen. Voor het dak geldt hetzelfde als voor de gebouwen en de promenade, namelijk dat ze kunnen worden gebouwd zonder dat het reguliere gebruik van de Kuip eronder lijdt.

Het nieuwe dak biedt ook een enorme nieuwe buitenruimte met een schitterend en panoramisch uitzicht over de stad. In het ontwerp is deze nieuwe ruimte een daktuin die nog een extra groene dimensie toevoegt aan het stadion, waar werk, sport, recreatie en cultuur elkaar vinden.

Architect: ZJA
Ontwerpvoorstel: 2014

Project: #652

 

Gerelateerd

Project

Vernieuwd Thialf, Heerenveen

Meest duurzame schaatsstadion ter wereld

Voor Nederlanders is schaatsen niet alleen een sport; het is een gebeurtenis waar hun hart sneller van gaat kloppen. Schaatswedstrijden…

Lees meer
Project

Feijenoord stadion

De Kuip, Rotterdam

Midden jaren negentig van de 20 eeuw was de Kuip, het stadion van Feyenoord in Rotterdam aan een renovatie toe. De opdracht was het uit…

Lees meer
Project

Dubai Sports Central, Dubai

Multifunctioneel stadion in de woestijn

Dubai Sports Central combineert voetbalvoorzieningen met luxueuze tuinen, winkels en appartementen, waarbij de architectuur samensmelt tot…

Lees meer
Project

Stadion Galgenwaard, Utrecht

Gedaanteverandering in twee stappen

Lees meer