09-09-2022

The Chicago Athenaeum Museum presenteert van 9 tot en met 25 september de expositie ‘The City and The World’, in The European Centre in Athene. Daar zijn ook twee prijswinnende projecten van architectenbureau ZJA te zien: de Diamantbeurs Capital C Amsterdam en het evenementengebouw in Middelkerke.

Inspirerende architectuur

In de tentoonstelling staan alle winnaars van de prestigieuze International Architecture Awards 2022 in de schijnwerpers. Van publieke gebouwen tot opvallende stedenbouwkundige ingrepen, cultureel erfgoed en bijzondere pareltjes. “The distinguished awards recognise the most significant and inspirational buildings of the year and set a global standard for architectural achievement worldwide.”

Duurzaam icoon aan de Vlaamse kust

Een baken aan zee, in het hart van een vernieuwd duinlandschap. In het Belgische Middelkerke zal het nieuwe Evenementengebouw kustbeheer, leefbaarheid en duurzaamheid combineren. Het project is nu in aanbouw en het ontwerp kwam tot stand onder leiding en supervisie van Debuild en is gemaakt door ZJA en DELVA Landschapsarchitecten, in samenwerking met OZ en Bureau Bouwtechniek en een reeks deskundigen, die samen het Bouwteam Nautilus vormen.

Sprankelend monument

Herboren als Capital C Amsterdam, is de voormalige Diamantbeurs uit 1911 weer een belangrijk onderdeel van Amsterdam als centrum van de creatieve industrie. Het monumentale gebouw uit 1911 heeft zijn oorspronkelijke grandeur teruggekregen na een ingrijpende renovatie, in opdracht van Zadelhoff B.V. en Sijthoff Media en naar ontwerp van ZJA in samenwerking met Heyligers architects. Het werd bekroond met een eigentijdse, karakteristieke en geheel parametrisch ontworpen koepel van staal en glas. Schitterend als een diamant weerspiegelt deze High Light het verleden en heden van de stad.

De expositie ‘The City and The World’ is van 9 tot en met 25 september te bezoeken in The European Centre: Mitropoleos 74, Athene, Griekenland. Openingstijden: Woensdag-Zondag 12.00 tot 19.00 uur. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.