Nieuws

Tjalmaweg officieel geopend

Afgelopen zaterdag is de vernieuwde Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk officieel geopend. Na de openingshandeling konden bewoners en belangstellenden eenmalig over het asfalt wandelen, skaten of fietsen. Architectenbureau ZJA werkte samen met BoschSlabbers aan het ontwerp van de verdiepte en verbrede weg.

Groene snelweg

Waar ooit de Romeinse Limes liep, schittert nu een prachtige nieuwe verbinding. De vernieuwde Tjalmaweg is met grote zorgvuldigheid ingepast in het omringende landschap. En als de wanden van de verdiepte weg straks helemaal zijn begroeid, wordt hier rijden een groene beleving.

Reinald Top, architect-partner ZJA

Breder, verdiept en groen

Met de bouw van de pijlers van de nieuwe Torenvlietbrug, gingen in 2020 de werkzaamheden aan de N206 ir. G. Tjalmaweg van start. De weg is bij Valkenburg verbreed van 2 x 1 naar 2 x 2 rijstroken, en voor een deel verdiept aangelegd. Daarbij werd gebruik gemaakt van een innovatieve, waterdichte folieconstructie. Ook zijn er twee nieuwe ongelijkvloerse aansluitingen aangelegd. Langs de lamellenwanden van de verdiepte weg zorgen ruim 38.000 klimplanten voor vergroening en bevordering van de biodiversiteit. Onder de Torenvlietbrug is een aangename verblijfsruimte ontworpen, met een vlonder, zitruimte en een bijzonder wandkunstwerk van Gabriel Lester.

Onderdeel Rijnlandroute

De Tjalmaweg is het eerste projectdeel van de RijnlandRoute dat is opengesteld voor het verkeer. Tot aan de zomer werkt Boskalis verder aan de afbouw van viaduct Valkenburg-West, de onderdoorgang voor de HOV-busbaan, de inrichting van de parkstrook en de aanleg van het snelfietspad aan de noordzijde van de Tjalmaweg.

Gerelateerd

Nieuws

N206 ir. G. Tjalmaweg genomineerd voor Rijnlandse Architectuur Prijs

Het asfalt is amper uitgehard en nu al maakt het ontwerp van de N206 ir. G. Tjalmaweg kans op een prestigieuze prijs! De vernieuwde…

Lees meer