5de brug, Dubai

In het midden van de Oase brug ontdek je als voetganger een verborgen oase van groen. Het is een plaats die rust geeft midden in het centrum van een van de gekste steden op de planeet.

Vier elegante bogen; als een dier dat zich uitstrekt om de andere kant van de Creek te bereiken. Het hart van de 5e brug verbergt een ware schat: 5000 vierkante meter weelderig groen. Palm- en vijgenbomen, amandel, granaatappel en orchideeën zijn overschaduwd door Mashrabiya (Brises-soleil) - de perfecte tegenhanger van het haastige verkeer op het 12-baans brugdek eronder. De groene salon is omgeven door openbare voorzieningen, zoals een restaurant, een openluchttheater of een toekomstige Instituut voor Ecologisch Onderwijs.

De geheime tuin biedt een prachtig uitzicht op de andere bruggen van Dubai: een blik op zowel de grootste en langste betonnen bogen in de wereld alsook op de omgekeerde boogvorm van de Dubai Smile brug. De oase zal niet zichtbaar zijn vanaf de oevers van de Dubai Creek. Zij openbaart zich alleen aan diegenen die de Dubai Creek oversteken. Voetgangers lopen in de 'poten van het dier', waar ze via een roltrap de geheime tuin bereiken, vanwaar je een prachtig zicht hebt op de Creek, het verkeer naar de luchthaven en de Sjeikh Zayed Road.

De waarneming van de Oase brug is van verschillende niveaus iconisch: voor de aankomende bezoeker, die uit het vliegtuigraampje kijkt (je ziet een dier dat zich uitstrekt om de andere kant van de Creek te bereiken). Voor de voetganger lopend door het ‘dierenlichaam’ (richting geheime Oase), de automobilisten, de bewoners en de bezoekers die de brug passeren.

 

Project: 513