Project

5de brug, Dubai

De Kreek is een kronkelige zee-arm die de snel groeiende stad Dubai aan de Perzische Golf doorsnijdt. Het is voor de stad van groot belang dat de infrastructurele verbindingen berekend zijn op de toekomst en daarom werd er uitvraag gedaan naar ambitieuze ontwerpen voor bruggen over de Kreek.

Zoals dit ontwerp van architectenbureau ZJA, voor de verbinding die de 5e brug heet. De basisgedachte erachter is om van het enorme vervoersbouwwerk, dat maar liefst 12 banen autoverkeer over het water zet, een omgeving te maken waar inwoners en bezoekers graag een tijd willen blijven.

Verblijven op de brug

De basisstructuur is een speciale versie van een boogbrug, die de ontwerpers ook wel een body-brug noemen, omdat de krachten die nodig zijn om het enorme dek te dragen worden bewaard in de gekromde vormen van de vier poten en de rug van het bruglichaam. De werking ervan lijkt op die van de romp van een schip.

Wie niet snel naar de overkant wil maar de brug als bestemming heeft, komt met roltrappen in een van de vier gewelfde poten in een omsloten tuin-omgeving boven op de rug van het reusachtige dier dat zich over de Kreek heeft gelegd.

 

De geheime tuin op de brug

Maar liefst vijfduizend vierkante meter groot is de geheime tuin die boven het razende verkeer en de Kreek zweeft. Er staan palm- en amandelbomen, er groeien vijgen en granaatappels, er staan perken met orchideeën. De tuin wordt tegen de zon en de hitte beschermd door een dak gevormd van een vlechtwerk van gekantelde elementen. Het dak is een hedendaagse toepassing van het in het Midden-Oosten al eeuwen gebruikte Masharabiya (of brise soleil) principe. De gekantelde randen van de openingen weerkaatsen het licht, de overschaduwde ruimte wekt een natuurlijke luchtstroom op die de tuin ventileert. De uitbundige aanwezigheid van groen en waterpartijen is omgeven door openbare voorzieningen, zoals een restaurant, een openluchttheater en onderwijsinstellingen, zoals het beoogde Instituut voor Ecologisch Onderwijs.

Groene openbare ruimte met uitzicht

Terwijl dit ontwerp van ZJA voor de 5e brug over de Kreek een enorme verkeerscapaciteit heeft, en zo op een spectaculaire manier zijn eerste functie vervult, voegt hij ook een enorme hoeveelheid hoogwaardige openbare ruimte aan de stad Dubai toe. En dat in een inrichting en vormgeving die aansluit bij de culturele tradities. Zulke comfortabele en rustgevende plekken zijn in de alsmaar drukkere stad van grote waarde.

Bovendien biedt de brug door zijn hoge en ligging een onvergetelijk uitzicht over de Kreek en de andere bruggen die er gebouwd zijn. Men bevindt zich hier in een tuin halverwege de aarde en de hemel, wat het zicht op het komen en gaan de vliegtuigen en de verkeersstroom beneden op de Sjeikh Zayed Road nog opwindender maakt.

 

Vanaf de oever van de Kreek, of gezien vanuit de lucht, bij het komen of gaan door de lucht, voegt deze brug een krachtige, opwindende en stralende blikvanger toe aan de stad Dubai. Een magneet die de ogen naar zich toe trekt, maar ook de bezoekers aantrekt die willen verblijven in die boven het water zwevende oase.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Road & Transport Authority Dubai
Jaar ontwerp (niet gebouwd): 2007

Project: #513

 

 

 

 

Gerelateerd

Project

Bruggen Turnhoutsebaan, Wijnegem

Sierlijkheid voor een lichtere omgeving

Het ontwerp voor de vernieuwing van de bruggen bij Wijnegem, België, door architectenbureau ZJA, omvat twee bruggen - één voor auto's en…

Lees meer
Nieuws

Autobrug Turnhoutsebaan Wijnegem bereikt bestemming

Wie vorige week langs het Albertkanaal liep, moest misschien even twee keer knipperen. De stalen autobrug Turnhoutsebaan voer daar…

Lees meer
Project

Pater Sangersbrug, Maaseik

Dubbele boogbrug over de Maas

De Pater Sangersbrug bij Maaseik is een elegante dubbele boogbrug die in het midden van de rivier harmonieus samensmelt. Met zijn zachte en…

Lees meer
Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Minder ruimtelijke en visuele impact

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer