Nieuws

Albert Cuypgarage Amsterdam onderscheiden met ESPA Gold Award

Eerste parkeergarage onder een Amsterdamse gracht

22.11.2018 

Op 21 november is de door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Albert Cuypgarage in Amsterdam onderscheiden met een ESPA Gold Award. De Albert Cuypgarage is een uniek project; het is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een Amsterdamse gracht. Op deze manier wordt efficiënt gebruik gemaakt van de beperkte ruimte die beschikbaar is in De Pijp. De award is een onderscheiding voor parkeergarages die uitblinken in ontwerp, kwaliteit en klantvriendelijkheid en wordt uitgereikt door Vexpan, het platform voor parkeren in Nederland. De Albert Cuypgarage is de 13de parkeergarage in Nederland die onderscheiden is met een ESPA Gold Award.

ZJA ontwierp een ondergrondse parkeergarage voor 600 auto’s en 60 fietsen onder het water van de Boerenwetering. Max Bögl Nederland B.V. is verantwoordelijk voor de bouw van de Albert Cuypgarage in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Doordat een flink aantal parkeerplaatsen op straat verdwijnen, komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. Het idee achter het ontwerp is om de parkeergarage zo veel mogelijk te laten opgaan in het bestaande stadslandschap. De installaties zijn weggewerkt en de hellingbanen zijn zonder opvallende verhogingen ingepast in de bestaande kade.

De nieuwe Albert Cuypgarage kan een voorbeeld zijn voor andere steden waar bovengronds weinig ruimte is. Bovendien kan onder water bouwen in steden voor meerdere toepassingen worden gebruikt. Zo ontwierp ZJA samen met Strukton eerder al een opzienbarend plan voor een mogelijke stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam; AMFORA (Alternatieve Multifunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam). Het concept biedt naast ondergrondse parkeerplaatsen ook ruimtes voor sportfaciliteiten, winkels, bioscopen en andere recreatieve ruimtes. Op deze manier wordt de ruimte onder Amsterdam beter benut. Daarmee is AMFORA een slimme oplossing voor het groeiende ruimtetekort in de stad.

Foto: Jeroen Musch

 

Gerelateerd

Project

Albert Cuypgarage, Amsterdam

Parkeren onder een gracht

De Pijp in Amsterdam werd gebouwd in de laatste decennia van de negentiende eeuw en is dus niet ontworpen rekening te houden met de grote…

Lees meer
Nieuws

Lezing mobiliteit Rob Torsing

13.10.2022

Lees meer
Nieuws

Parkeren onder een gracht geeft ruimte op straat

29.5.2019

Lees meer
Nieuws

Albert Cuypgarage Amsterdam wint Betonprijs 2019

19.11.2019

Lees meer