Project

DWTC Voetgangersbrug, Dubai

Voetgangersbruggen in Dubai

Een van de karakteristieke elementen in het straatbeeld van Dubai zijn de voetgangersbruggen. Ze leiden bezoekers en inwoners over de alsmaar drukkere verkeersaders en maken winkelcentra, kantoren en woonwijken toegankelijk. Vrijwel alle voetgangersbruggen hebben een simpele rechthoekige vorm met brede stalen balken.

Ook bij het World Trade Center aan de in 2015 verbrede 312e straat moest een voetgangersbrug komen om een veilige en comfortabele verbinding met de parkeergelegenheden tot stand te brengen. Op uitnodiging van Parsons International leverde architectenbureau ZJA in 2013 daarvoor het ontwerp. Die locatie leek een ideale gelegenheid om met het ontwerp een extra kwaliteit toe te voegen aan de omgeving.

Inspiratie van de zandduinen

Het ontwerp-proces dat ZJA volgde ging uit van vormen die kenmerkend zijn voor het landschap in en rond Dubai: de golven van de zee, de schelpvorm en de silhouetten van de zandduinen in de woestijn. Uit de daarop gebaseerde drie prototypes koos Zijne Hoogheid Sheik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum persoonlijke de laatste.

De voetgangersbrug bij het World Trade Center bestaat uit een stalen vakwerk constructie die zo licht en open mogelijk is en met twee overspanningen de ruim 70 meter afstand naar de parkeerplaats overbrugt. Deze zogenaamde spaceframe constructie haalt het uiterste uit staal in termen van minimaal materiaalgebruik, maximale overspanning en slanke vormgeving. De buisvormige constructie is overkapt met een kunststof doek dat waterafstotend en lichtdoorlatend is. De herhaling in de buisconstructie en de contouren van het doek roepen samen het golvende silhouet van de zandduinen op, die bij het landschap van Dubai horen. Bovendien hebben die vorm en materiaalkeuze een nuttige functie: er is weinig materiaal dat warmte vasthoudt en toch is er optimale schaduwwerking. De ruime opening zorgt voor ventilatie.

De opengewerkte V-vormige kolommen en het vakwerk, uitgevoerd in gebroken wit, geven een ruimtelijke en lichte indruk. Ook het interieur is vormgegeven om het open karakter van de brug te versterken. De overkapping is ruim over het looppad gespannen, dat 4,5 meter breed is en met glas en gepolijst natuursteen is afgewerkt. Onder een vrije hoogte van drie meter en via ruime lift- en trappartijen betreden de bezoekers het World Trade Center complex. De indruk van een zwevende verbinding wordt ‘s avonds nog eens versterkt door de uitgekiende verlichting.

De voetgangersbrug werd het eerste in de Golfstaten gerealiseerde project van ZJA. Tijdens evenementen maken per dag zo’n 75.000 mensen gebruik van deze brug over de achtbaans snelweg.

Architect: ZJA
Opdrachtgever: Parsons International
Jaar: 2014

Project: #735

 

Gerelateerd

Project

Theunisbrug, Merksem - Deurne

Een nieuwe Theunisbrug in Merksem - Deurne

Lees meer
Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Minder ruimtelijke en visuele impact

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Project

Twee bruggen Albertkanaal, Wijnegem

Sierlijkheid voor een lichtere omgeving

Het ontwerp voor de vernieuwing van de bruggen bij Wijnegem in België, door architectenbureau ZJA, omvat twee bruggen - één voor auto's en…

Lees meer
Project

Oosterweelverbinding Rechteroever, Antwerpen

De Ring en de stad

Lees meer