Parsons International benaderde architectenbureau ZJA voor het ontwerp van de Dubai World Trade Center voetgangersbrug. Deze brug bevindt zich aan de 312th Road in Dubai en heeft een overspanning van 70 meter. Het verbindt het WTC complex met het aanpalende parkeerterrein.

De oorspronkelijke opdracht bestond uit het ontwerpen van een uitnodigende voetgangersbrug met een iconisch karakter. Deze brug zou uitgaan van een gestandaardiseerde kokerconstructie die reeds op verschillende plaatsen in Dubai wordt gebruikt. We realiseerden ons snel dat de bijzondere locatie vroeg om een andere, complementaire kwaliteit. We besloten een aantal voorstellen te maken die voorbij gingen aan de oorspronkelijke opdracht. De inspiratie voor de verschillende voorstellen kwam van lokale elementen als zandduinen, golven en schelpen. Tijdens onze presentatie koos Sjeik Mohammed voor de huidige lichte spaceframe variant.

Het ontwerp van de DWTC brug is geïnspireerd door de patronen en vormen van de zandduinen rondom Dubai. De overkapping, een translucent membraam die over de open buisconstructie is gespannen, beweegt als de golfpatronen in het zand van de woestijn. De open buisconstructie maakt de grote overspanningen mogelijk die nodig zijn om de achtbaansweg over te steken. Het looppad van de brug is zo ruim en licht mogelijk gehouden en zweeft als het ware door de constructie Met een breedte van 4,5 meter en een vrije hoogte van 3 meter heeft deze brug een goede verblijfskwaliteit, door de lichttoetreding door het membraan en de grote openingen die voor ventilatie zorgen. Haaks op de uiteinden van de brug zorgen ruime lift- en trappartijen voor een comfortabele ontsluiting aan beide zijden.

Tijdens evenementen maken zo’n 75.000 mensen dagelijks gebruik van de brug.

De WTC Dubai voetgangersbrug is ZJA ‘s eerste gerealiseerde project in de Golf-regio.

Opdrachtgever: Parsons International
Project: 0735