Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam genomineerd voor WAN Awards 2020

05.08.2020

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, gelegen aan het Weesperplein in Amsterdam is genomineerd voor de ‘WAN Awards 2020’, een internationale architectuurprijs. Het rijksmonument, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor de creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Om het gebouw in oude glorie te herstellen onderging het een ingrijpend renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects. De renovatie omvatte naast het herstellen van elementen uit het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel en het aanpassen van het interieur aan moderne, flexibele kantoorfaciliteiten, ook de toevoeging van een koepel van staal en glas op het dak onder de naam ‘High Light’.

High Light

De koepel op het dak is gebaseerd op het principe van de Gridshell dat enorme vormvrijheid biedt en grote overspanningen zonder kolommen mogelijk maakt. Via parametrisch ontwerp ontstond een licht ogende, transparante koepel, waarbij geen onderdeel exact gelijk is aan het andere. De High Light is voorzien van geïntegreerde zonnecellen die energie opwekken en de zon weren om het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te houden. De 3D geprinte vloer van gerecycled glas van de High Light heeft vloerkoeling-en verwarming. Het groene dak fungeert als een regenwaterbuffer en verhoogt de biodiversiteit, filtert fijn stof uit de lucht en houdt CO2 vast.

Kunst en design

Kunst en design lopen als een rode draad door het gebouw. Het ontwerp voor Capital C is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n 20 kunstenaars die kunstwerken en design-toevoegingen inpasten in het gebouw die bij de identiteit van Capital C horen. Kunstenaars en designers ontwierpen verschillenden ruimtes, zoals de entree, hal, trappenhuizen en vergaderruimtes, waardoor deze elk een unieke identiteit hebben. In de centrale hal is een pop-up galerie gevestigd, die ruimte biedt aan exposities van Amsterdamse galeries. Het terras aan de voorzijde van het gebouw wordt een bijzonder landschap, van de hand van Gabriel Lester, en omringd door groene perken.

Sprankelend monument

Als Capital C biedt de Diamantbeurs een hedendaagse werkomgeving met ruimte voor kunst in een uniek monument. Bovendien biedt het een van de meest spectaculaire uitzichten over de stad vanaf het dak met een stijlvolle en beeldbepalende koepel. De Diamantbeurs is opnieuw een belangrijke onderdeel van Amsterdam, als sprankelend monument dat verleden en heden van de stad weerspiegelt.

In november worden de winnaars van de WAN Awards 2020 bekend gemaakt.


Zadelhoff BV en Sijthoff Media (opdrachtgever), Müller & van Tol (interieurarchitect), Braaksma & Roos Architectenbureau (Restauratie architect), Van Milt Restaurateurs (Restaurateurs): Pieters Bouwtechniek (Constructeur), DCV Bouw (Bouwkunding aannemer), Octatube (
Engineer en aannemer dakopbouw), Studio Linse (Interieurarchitect High Light), NewKantoor (Aannemer afbouw), Peak Development (Ontwikkel-en projectmanagement).

Foto's: Jan Wilem Kaldenbach

Gerelateerd

Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met WAN Award 2020

23.11.2020 De voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een WAN Award 2020 in de categorie ‘Mixed Use’. Het…

Lees meer
Nieuws

Architectenweb podcast ZJA: parametrisch ontwerpen

02.04.2021

Lees meer