Nieuws

Dubbele nominatie Benelux Steel Bridge Contest: Theunisbrug en fietsbrug Tessenderlo

Maar liefst twee door ZJA ontworpen bruggen zijn genomineerd voor de Benelux Steel Bridge Contest. De Theunisbrug bij Merksem in de categorie Verkeers- en spoorbruggen en de fietsbrug Tessenderlo dingt mee naar prijs in de categorie Fiets- en voetgangersbruggen.

 

Vereerd met dubbele nominaties

Ralph Kieft, architect-partner ZJA: "Deze dubbele nominatie is een belangrijke erkenning voor ons architectonisch ontwerp van zowel de fietsbrug in Tessenderlo als de Theunisbrug in Merksem. Beide ontwerpen combineren op hun eigen manier functionaliteit en esthetiek, transformeren het oversteken van het Albertkanaal in een opmerkelijke ruimtelijke en visuele ervaring en geven de omgeving een kwaliteitsimpuls. Met grote dank aan onze opdrachtgever de Vlaamse Waterweg, die onze zoektocht naar perfectie volledig ondersteunde, zijn we dan ook zeer vereerd met beide nominaties.”

Functionele randvoorwaarden en verfijnde esthetiek verenigd

In de industriële omgeving van Merksem valt het dynamische silhouet van de Theunisbrug, met zijn donkere pijlers, stralend witte opengewerkte torens en zorgvuldige detaillering, direct op. De stalen brug in drie delen loodst voetgangers, fietsers, auto’s en trams als over een boulevard aangenaam en veilig naar de overkant. Door de open vormgeving hebben fietsers en voetgangers een prachtig uitzicht, en dringt daglicht tot diep onder de brug door. Ook de kanaaloevers kregen een metamorfose, met een veilige en aangename stedelijke verblijfsruimte als resultaat

Visueel spel met constructieve elementen

Ook in Tessenderlo komen vorm en functie harmonieus samen. Een majestueuze boog biedt niet alleen een comfortabele overgang, maar nodigt fietsers en voetgangers ook uit om te genieten van de ruimtelijke en visuele beleving. Het slanke brugdek is een stalen koker afgewerkt met een dunne laag beton. 

Relatief dunne hangers en een slanke boog houden, dankzij een slim netwerk van hangers, die allemaal onder een andere hoek aan de constructie zijn bevestigd, de brug overeind. Dat maakt het bouwwerk niet alleen sterk en elegant maar levert bovendien een levendig visueel effect op tijdens het oversteken.

Twee bruggen over het vernieuwde Albertkanaal

Aanleiding voor het ontwerp van beide bruggen was de vernieuwing van het Albertkanaal. Om de belangrijkste waterweg in Vlaanderen toegankelijk te maken voor schepen met vier lagen containers, wordt het verbreed tot 86 meter en de doorvaarthoogte verhoogd. Dit bevordert het watertransport en zal het het aantal vrachtwagens op de weg aanzienlijk verminderen. In lijn met het masterplan 'Horizon 2020' moeten alle bruggen beschikken over een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter, zo ook de Theunisbrug bij Merksem en de fietsbrug in Tessenderlo.

Bekendmaking winnaars Benelux Steel Bridge Contest

Op 27 februari worden in het Havenhuis in Antwerpen de winnaars van de Benelux Steel Bridge Contest bekendgemaakt.

Gerelateerd

Project

Theunisbrug, Merksem - Deurne

Een nieuwe Theunisbrug in Merksem - Deurne

Lees meer
Project

Fietsbrug, Tessenderlo

Een extra fietsbrug

Lees meer
Nieuws

Theunisbrug Merksem bekroond met Architecture Masterprize 2022

De Theunisbrug die Merksem en Deurne verbindt is bekroond met de prestigieuze Architecture Masterprize 2022. In opdracht van De Vlaamse…

Lees meer