Nieuws

ELRT: een stap dichterbij het droombeeld

Het ontwerp voor de Elevated Light Rail Transit (ELRT) lijkt een stap dichterbij naar een oud droombeeld: schoon, comfortabel en veilig vervoer voor iedereen, zonder dat het leven op de straat verstoord wordt. Tijdschrift Land+ Water wijdde in het meest recente nummer een uitgebreid artikel aan het veelbelovende onderzoeksproject, dat recentelijk werd bekroond met een WAN Future projects Award.

Ralph Cloot Shao (computational design specialist bij ZJA): “Indrukwekkend, dat was ons bezoek aan Zuid-Korea. De geuren, de kleuren. Maar ook al die massa’s mensen, omringd door een enorme hoeveelheid verkeer en hoge gebouwen. Vanuit de Namsan, de Zuidberg, kon je goed zien hoe dichtbebouwd de stad Seoul is, bedekt onder een dikke laag smog. Minstens even imposant was het om de mock-up van de ELRT in het echt te zien. Ik zou me zo kunnen voorstellen hoe ons verhoogde lightrailsysteem op grote hoogte door de stad golft, en daarmee een wezenlijke bijdrage levert aan een schonere, groenere en leefbare omgeving voor bewoners en bezoekers.”

Afronding onderzoeksproject ELRT

Met een bezoek van een delegatie van het Korean Railroad Research Institute uit Zuid-Korea aan Den Haag begon in 2018 het onderzoekstraject van de ELRT. Architecten van ZJA leidden de Koreanen rond langs het Randstad Rail station aan de Beatrixlaan en het startstation van de E-lijn op station Den Haag Centraal. Met het doel om inspiratie op te doen voor het onderzoek naar een nieuw verhoogd Light Rail systeem voor grootstedelijke omgevingen in Zuid-Korea, zoals Seoul en Busan.

 

 

Ruim vijf jaar later bracht een delegatie uit Nederland - Rob Torsing, Kay Oosterman en Ralph Cloot Shao van ZJA, Arjan Habraken van SidStudio en Pieter van Lierop van IV-infra - een bezoek aan Zuid-Korea, om daar met een eindpresentatie het onderzoekstraject af te ronden. Dat traject resulteerde in een bijzonder structureel concept van een verhoogd lightrailsysteem, dat een maximale overspanning van 200 meter mogelijk maakt terwijl het uitermate sterk en vormvast is en het uitzicht voor de reizigers naar een kant behouden blijft.

 

Testen en maken

En daar bleef het niet bij, een 40 meter lang proefstuk op ware grote en een aantal schaalmodellen hebben de eerste testen op stabiliteit, wind- en aardbevingsbestendigheid glansrijk doorstaan, en onlangs is in Zuid-Korea de tweede mock-up op ware schaal afgebouwd. Weliswaar op ‘halve hoogte’, 7,5 meter in plaats van 15, al een heel indrukwekkend bouwwerk. Een proeftraject van 800 meter ligt nog in het verschiet.

Uitgebreid artikel in Land+ Water

Of het ELRT-concept ooit daadwerkelijk gerealiseerd zal worden, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. In een uitgebreid artikel van schrijver Dirk van Weelden voor Land+ Water komen onder meer de mogelijkheden en uitdagingen van het systeem aan bod.

Tot slot rest nog de vraag of het systeem ook in Nederland toepasbaar zou zijn. Benieuwd naar het antwoord? Lees het hele artikel hier.

Rob Torsing (architect-partner ZJA): “Nu de onderzoeksfase is afgerond, begint het echte puzzelwerk. Omdat de constructie met zo veel verschillende verbindingen best complex is, gaan we bekijken of we bepaalde knooppunten kunnen gieten in plaats van lassen. Want je kunt parametrisch wel van alles ontwerpen, maar het moet wel betaalbaar te maken zijn. Zonder de ziel van het ontwerp kwijt te raken. Ik hoop dat we daar tegen de tijd dat de officiële aanbesteding voor de opdracht wordt gepubliceerd ook een oplossing voor vinden."

Gerelateerd

Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Minder ruimtelijke en visuele impact

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Nieuws

Innovatief Lightrailsysteem doorstaat eerste testen

Het innovatieve constructieve concept voor een nieuw Lightrailsysteem, waarvoor architectenbureau ZJA, Woosung D&C, C&SC, GS E&C, SIDstudio…

Lees meer
Nieuws

Ontwerp opgetild Lightrailsysteem wint WAN Award 2023

Ons innovatieve concept voor een opgetild Lightrailsysteem in Zuid-Korea heeft de prestigieuze internationale WAN Award 2023 gewonnen! Het…

Lees meer
Expertise

Computational design

Ontwerpen met behulp van computertechnologie

ZJA heeft van begin af aan met computational design gewerkt en ons bureau is zich op dit vlak altijd blijven ontwikkelen. En daarin gaan we…

Lees meer