Nieuws

Ontwerp opgetild Lightrailsysteem wint WAN Award 2023

Ons innovatieve concept voor een opgetild Lightrailsysteem in Zuid-Korea heeft de prestigieuze internationale WAN Award 2023 gewonnen! Het project pakte het goud in de categorie ‘Future Transport.’ In opdracht van het South Korean Railroad Research Institute (KRRI) bedachten architectenbureau ZJA, Woosung D&C, C&SC, GS E&C, SIDstudio en Iv-infra deze bovengrondse oplossing voor een Elevated Light Rail Track (ELRT) systeem in een hoogstedelijke omgeving. Met minder ruimtelijke impact dan gewoonlijk.

Rob Torsing (architect-partner ZJA): “Ons team is zeer vereerd met de WAN Award 2023 voor ons ontwerp voor het op hoogte gelegen Lightrailsysteem in Zuid-Korea. Een erkenning voor onze innovatieve oplossing, die in potentie een grote positieve bijdrage kan leveren aan de leefbaarheid van drukke steden. Economisch haalbaar, elegant, duurzaam en innovatief. Een ontwerp voor een toekomstbestendige omgeving."

Innovatief structureel concept

Het structurele concept van het verhoogde lightrailsysteem maakt een maximale overspanning mogelijk, terwijl het uitermate sterk en vormvast is. De constructieve oplossing is gevonden in een slanke structuur met een beperkte constructiehoogte, gebaseerd op het principe van een I-profiel. 

Door de toepassing van een centrale ligger met uitkragende ‘flenzen’ tussen de sporen, kan - zelfs terwijl de structuur op zo’n 15 meter hoogte ligt - de afstand tussen de kolommen tot 200 meter worden vergroot zonder dat er extra tuien of kabels nodig zijn.

Elegant ontwerp en leefbaarheid

Vormvast, sterk en met behoud van uitzicht voor de reizigers naar één zijde straalt ons ontwerp transparantie en ruimtelijkheid uit, vermindert het de verkeersdruk en geeft wandelaars en groen de ruimte. Het rank ogende netwerk golft als een levendig en licht volume op grote hoogte door de metropool.

Een aanwinst voor de stad, en de mensen die daar wonen, werken en reizen. Klinkt dit als toekomstmuziek? Een 40 meter lang proefstuk op ware grote en een aantal schaalmodellen hebben de eerste testen op stabiliteit, wind- en aardbevingsbestendigheid inmiddels glansrijk doorstaan.

WAN Awards

De World Architecture News (WAN) Awards zijn in het leven geroepen om uitmuntende architectuur op internationale schaal te erkennen. De jury roemde dit jaar ons ontwerp voor het opgetilde Lightrailsysteem in Zuid-Korea als: “A clear and superbly simple and elegant conceptual design for an elevated railway.” 

In voorgaande jaren vielen al een aantal ZJA projecten in de prijzen; Kustwerk Katwijk (2016); Startstation E-lijn in Den Haag (2017) en Diamantbeurs Capital C Amsterdam (2021).

Gerelateerd

Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Minder ruimtelijke en visuele impact

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Nieuws

Kustwerk Katwijk wint WAN infrastructuur Award 2016

18.10.2016

Lees meer
Nieuws

Startstation E-Lijn Den Haag wint WAN Award 2017

11.10.2017

Lees meer
Nieuws

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam onderscheiden met WAN Award 2020

23.11.2020 De voormalige Diamantbeurs, Capital C Amsterdam is onderscheiden met een WAN Award 2020 in de categorie ‘Mixed Use’. Het…

Lees meer