Het ontwerp voor een ideaal stadium is gebaseerd op op optimale zichtlijnen voor toeschouwers en op een razendsnel bouwproces.

Niets is zo irritant als een wedstrijd lang te moeten aankijken tegen iemands achterhoofd. Om dit te vermijden moeten onder andere de ideale zichtlijn en de maximum zichtafstand vastgesteld worden. Vervolgens kan het stadionontwerp zo veel mogelijk op deze berekingen gebaseerd worden.

De ideale zichtlijn van een toeschouwer wordt uitgedrukt in de zogenaamde 'C-waarde ': hoe hoger de stoel, des te steiler de helling van de tribune. Een parabolische doorsnede biedt alle toeschouwers de optimale C-waarde (120 millimeter). Gewoonlijk hebben tribunes echter slechts één of twee verschillende hoeken.

Een andere parameter in stadionontwerpen is de maximum zichtafstand (150 meter). Het ideale stadion qua zichtlijnen heeft dus een ovale vorm met hogere tribunes langs het veld en lagere in de hoeken, een principe dat aansluit bij de favoriete posities van toeschouwers. Bovendien is de ronde vorm het meest geschikt voor iets dat onlosmakelijk met voetbal is verbonden: de wave.

De tribunes zijn opgeheven van de grond. Daardoor is het stadion aan alle kanten toegankelijk en er ontstaat ruimte voor winkels, toiletten en andere functies.

Het Lotus Stadion van architectenbureau ZJA is niet alleen gebaseerd op zichtlijnen, maar ook op een snelle bouwtijd. De parabolische doorsnede bestaat uit driehoekige elementen in twee verschillende vormen: een element voor de hoeken en een element voor de langstribunes. De elementen worden bevestigd met universele verbindingen en vervolgens door middel van een kabel op hun plaats gehouden. Dezelfde contructiewijze geldt voor het dak. Het systeem versnelt de bouwtijd en maakt het stadion geschikt voor zowel permanent als tijdelijk gebruik.