Project

NACO gebouw

Flint bv

0337

Restaurant bij Centraal Station te Amsterdam

Er zijn plannen om op het IJ, pal naast het nieuwe busstation van Amsterdam Centraal, een plein te realiseren dat de basis vormt voor het Naco-huisje: een voormalig scheepsagentuur uit 1919 in een mix van Amsterdamse School en Indische bouwstijlen. Een glazen omhulling zal het rijksmonument beschermen tegen weer en wind en zal onderdak bieden aan horeca en wachtruimten voor de draagvleugelboot Amsterdam-IJmuiden.

De begane grond van de glazen doos herbergt een restaurant. Glazen deuren in de gevel maken het mogelijk het restaurant bij mooi weer rondom geheel te openen. Veel aandacht is besteed aan de bouwtechnische detaillering van het gebouw. Uitgangspunt is een afwerking met zo weinig mogelijk zichtbare verbindingen. Zo lijken de bamboe traptreden van de trappen in het restaurant te zweven: zij worden niet gedragen door een trapboom, maar door de glazen balustrade. Het plafond van het paviljoen bestaat uit gespannen gaasdoek met geluiddempend materiaal dat samen met de beklede kolommen zorgt voor een prettige akoestiek. De kolommen verbergen eveneens de toevoer- en afvoer van ventilatielucht en de regenwaterafvoer.

Bijzonder aan het paviljoen is verder de bouwwijze. Het grootste deel van de werkzaamheden vindt elders plaats waarna het gehele gebouw over het IJ wordt ingevaren. De onderbouw is voor dit doel ontworpen als een betonnen vaarbak met een holle vloer (kruipruimte). De uitstekende randen van deze bak glijden tijdens het invaren over de funderingsbalken. Eenmaal op de plaats van bestemming wordt de kruipruimte met ballast gevuld en de uitstekende rand verankerd aan de fundering.

In samenwerking met Kentie and Partners

Gerelateerd

Project

Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, Amsterdam

Een sprankelend Rijksmonument

Van oudsher is een beurs de ontmoetingsplaats van markten en mensen, goederen en ideeën en zo ontmoet de vernieuwde Diamantbeurs de stad.

Lees meer
Project

Evenementengebouw SILT, Middelkerke

Nieuwe ruimte voor de Vlaamse kust

De opgave voor een nieuw evenementengebouw SILT in Middelkerke omvatte ook veel bredere doelen. Het ontwerp moest ook de zeedijk versterken

Lees meer
Project

Shaded Dome

De Shaded Dome als idee

Wie afloopt op een Shaded Dome zou zich kunnen afvragen: is dit nou een tent of een gebouw? Bij het betreden en bestuderen ervan wordt…

Lees meer
Project

1001 Hotel, Dubai

Hotel, leisure and business in Dubai

Lees meer