Restaurant bij Centraal Station te Amsterdam

Er zijn plannen om op het IJ, pal naast het nieuwe busstation van Amsterdam Centraal, een plein te realiseren dat de basis vormt voor het Naco-huisje: een voormalig scheepsagentuur uit 1919 in een mix van Amsterdamse School en Indische bouwstijlen. Een glazen omhulling zal het rijksmonument beschermen tegen weer en wind en zal onderdak bieden aan horeca en wachtruimten voor de draagvleugelboot Amsterdam-IJmuiden.

De begane grond van de glazen doos herbergt een restaurant. Glazen deuren in de gevel maken het mogelijk het restaurant bij mooi weer rondom geheel te openen. Veel aandacht is besteed aan de bouwtechnische detaillering van het gebouw. Uitgangspunt is een afwerking met zo weinig mogelijk zichtbare verbindingen. Zo lijken de bamboe traptreden van de trappen in het restaurant te zweven: zij worden niet gedragen door een trapboom, maar door de glazen balustrade. Het plafond van het paviljoen bestaat uit gespannen gaasdoek met geluiddempend materiaal dat samen met de beklede kolommen zorgt voor een prettige akoestiek. De kolommen verbergen eveneens de toevoer- en afvoer van ventilatielucht en de regenwaterafvoer.

Bijzonder aan het paviljoen is verder de bouwwijze. Het grootste deel van de werkzaamheden vindt elders plaats waarna het gehele gebouw over het IJ wordt ingevaren. De onderbouw is voor dit doel ontworpen als een betonnen vaarbak met een holle vloer (kruipruimte). De uitstekende randen van deze bak glijden tijdens het invaren over de funderingsbalken. Eenmaal op de plaats van bestemming wordt de kruipruimte met ballast gevuld en de uitstekende rand verankerd aan de fundering.

In samenwerking met Kentie and Partners