Project

Pater Sangersbrug, Maaseik

Dubbele boogbrug over de Maas

De Pater Sangersbrug bij Maaseik is een elegante dubbele boogbrug die in het midden van de rivier harmonieus samensmelt. Met zijn zachte en golvende vorm voegt de brug niet alleen visuele allure toe aan deze belangrijke verbinding over de Grensmaas. Ook symboliseert de brug de historische en culturele band tussen de Limburgse regio’s aan beide zijden van de Nederlands-Belgische grens. Het ontwerp van architectenbureau ZJA versterkt de relatie tussen stad, brug en landschap.

De nieuwe brug houdt rekening met alle gebruikers, waardoor automobilisten een vlotte verbinding hebben en fietsers en wandelaars genieten van een veilige oversteek. Fietsers, wandelaars en recreanten komen hier ook om het rivierlandschap te beleven, dat door de sterk wisselende waterstand veel gedaanten heeft.

Elegante dubbele boogbrug

De Pater Sangersbrug kenmerkt zich door een symmetrisch ontwerp, met aan weerszijden van de dubbele brugpijler een zacht golvende boog. Om de brug slanker en sierlijker te maken, en ook rekening houdend met de stroming, heeft de pijler aan de stroomopwaartse kant een scherp profiel. Het centrale dek, tussen de licht naar buiten wijkende bogen, is zo slank mogelijk vormgegeven en aan weerszijden uitgebreid met een fiets- en voetpad dat buiten de bogen ligt. Dit geeft de brug een elegante en lichte uitstraling en biedt wandelaars en fietsers een prachtig vrij zicht over het landschap en de rivier. De rechte tuien hebben een grijze kleur om weg te vallen tegen de lucht en het silhouet te verzachten.

Elegante dubbele boogbrug

Meerdere overspanningen en integraal dek

Bij Maaseik is de Maas niet bevaarbaar en de ruimte voor bouwwerkzaamheden zeer beperkt. Door te kiezen voor meerdere overspanningen zijn de bouwdelen van de brug kleiner in deze moeilijk werkbare omgeving. Door het dek integraal te verbinden met de pijler is er geen inspectie en vervanging nodig op deze moeilijk te bereiken plaats.

Brug met uitkijkpunt

Aan de Nederlandse zijde landt de brug aan in een landelijke, zachte omgeving, terwijl aan de Belgische zijde de brug in een stedelijke omgeving aankomt, tussen waterkerende muren. Vandaar het bescheidener landhoofd aan de landelijke Nederlandse oever en het robuustere landhoofd aan de stadszijde. Daar is ook plaats gemaakt voor een uitkijkpunt om het prachtige panorama in alle rust te overzien.

Herpositionering van de brug

De plaats waar de nieuwe brug de rivier oversteekt is naar het zuiden verlegd. Op de Nederlandse oever, op een verhoging, ligt de Schansberg, een vooruitgeschoven deel van de oude vesting. Verbreding van de weg zou deze monumentale locatie in de verdrukking brengen. Nu wordt hij ontzien. Daarnaast biedt deze herpositionering de mogelijkheid om de weg over de brug te richten op de kerktoren van Maaseik, waardoor een visuele verbinding tussen stad en landschap ontstaat.

Architect: ZJA
Klant: Vlaamse Waterweg
Aannemer: TM Hye-Victor Buyck-Hoogmartens
Studiebureau: Arcadis en Sweco
Looptijd: 2022 – heden

Gerelateerd

Project

Bruggen Turnhoutsebaan, Wijnegem

Sierlijkheid voor een lichtere omgeving

Het ontwerp voor de vernieuwing van de bruggen bij Wijnegem, België, door architectenbureau ZJA, omvat twee bruggen - één voor auto's en…

Lees meer
Nieuws

Autobrug Turnhoutsebaan Wijnegem bereikt bestemming

Wie vorige week langs het Albertkanaal liep, moest misschien even twee keer knipperen. De stalen autobrug Turnhoutsebaan voer daar…

Lees meer
Project

Lightrailsysteem, Zuid-Korea

Minder ruimtelijke en visuele impact

In het najaar van 2018 kreeg architectenbureau ZJA bezoek van een delegatie van Zuid-Koreaanse onderzoekers, bouwers en constructeurs, die…

Lees meer
Nieuws

Definitieve gunning uitbreiding N206 Europaweg Leiden

Het team van Boskalis, architectenbureau ZJA en BoschSlabbers landschapsarchitecten heeft de definitieve gunning ontvangen voor de N206…

Lees meer